Noord-Holland

NL
V

Kunstenaar Mette wil met siliconen 'lichaamsmaskers' mensen in verwarring brengen

12 juni 2021, 14.14 uur · Aangepast 15 juni 2021, 22.16 uur · Door Ron Flens

In Culture Club, het muziek en cultuurmagazine van NH, kom je deze week meer te weten over de Open Studio's van de Rijksakademie in Amsterdam. Goed nieuws voor de kunstliefhebber: je kan er gewoon naar toe en hoeft de kunst dus niet meer vanachter een scherm te bekijken.

Van 17 tot en met 27 juni kun je een kijkje nemen in de ateliers van vierenveertig kunstenaars. Zij presenteren wat er het afgelopen jaar ontstaan is door experimenteren, onderzoek en de productie van nieuw werk.

Mette Sterre is een van de kunstenaars die open huis houdt. Zij heeft de afgelopen twee jaar als artist in residence in de Rijksakademie mogen werken. Haar atelier lijkt een soort sprookjeswereld, met als middelpunt een wezen dat het midden houdt tussen en mens en een monster. Het gedrocht noemt ze Absession. Het is een figuur opgebouwd uit siliconen, waarbij het lijkt of de huid binnenstebuiten gekeerd is. Die huid zit ook nog eens vol blaasjes die met een pomp afzonderlijk kunnen worden opgeblazen.

"Het is een soort soft-robot. Ik wil ermee zeggen dat waar je je als mens mee voedt, je dat ziek kan maken, zowel geestelijk als lichamelijk." Mette maakt graag pakken waar ze zelf in kan kruipen en mee op kan treden. Deze lichaamsmaskers, zoals Mette ze noemt, zijn mooi, maar ook vaak angstaanjagend. "Ik hou ervan om mensen in verwarring te brengen. Dat je iets als mooi en lelijk tegelijk kan ervaren."

Ook Stella, de band van de twee Amsterdamse zussen Tosca en Jasmine van der Waals, komt in deze aflevering van Culture Club voorbij. Tosca zingt en Jasmine speelt gitaar in de viermansband.

Stella begon als indie-rockband, met als grote invloeden Alanis Morissette, P J Harvey en The Smashing Pumpkins. Hun nieuwe single Kiss Me is rustig en commerciëler dan het oudere werk. "We hebben niet bewust een commercieel nummer gemaakt", zegt Tosca. "Ik zou het wel heel leuk vinden om een hit te scoren."

"Het nummer gaat over liefde, over aantrekken en afstoten", vertelt Tosca over de clip bij het nummer. "Het is in de winter opgenomen. Het water was warm dus ik had het niet koud tijdens de opnames, de crew wel."

In de museumrubriek zien we een kunstwerk uit de tentoonstelling Godinnen van de Art Nouveau.

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.