Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Wonen in vakantiehuis niet langer gedoogd: "Moeten we straks slapen onder een brug?"

14 juni 2021, 07.00 uur · Door Jurgen van den Bos

Ilse Feller uit Dirkshorn is ten einde raad. Ze dreigt met haar gezin uit haar huis op vakantiepark De Horn gezet te worden. De gemeente Schagen gedoogt niet langer het permanent bewonen van recreatieparken. Wie geen 'woonbeschikking' heeft moet eind van deze maand vertrekken. "Ik kan niet huren, niet kopen, wat moet ik dan?"

NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

"Dit is mijn huis, mijn eigen grond, al twintig jaar. Toen ik zwanger was en ze hier op het park begonnen te dreigen met afsluiten van water en elektriciteit voelde ik me niet veilig en hebben we elders een huis gekocht en het vakantiehuis aangehouden," vertelt Ilse op het terras van haar parkwoning. "Als gevolg van de economische crisis hebben we in 2018 ons huis moeten verkopen en wat doe je dan? Dan ga je terug naar wat je hebt."

Opgejaagd

In de tijd dat Ilse met haar man en twee dochters elders woonde heeft de gemeente in 2006 en 2011 zogeheten 'persoongebonden beschikkingen' afgegeven aan bewoners op het park De Horn. "Daar zijn we helaas net buiten gevallen, maar onlangs heeft iemand hier op het park toch zo'n woonbeschikking gekregen. Waarom wij niet?"

Inmiddels is de spanning in huis flink opgelopen door de dwangbrieven van de gemeente Schagen. "We hebben meerdere keren geschreven naar de gemeente. Iedere keer werd het uitgesteld. Ook door corona kwam er uitstel, maar nu laat de uitkomst zich wel raden. Eind van de maand moeten we weg. Ik loop bij de psychiater, mijn dochter voelt zich opgejaagd."

Gemeente dreigt gezin uit 'vakantie'-woning te zetten - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Volgens burgemeester Van Kampen van Schagen komt het gezin van Ilse Feller niet in aanmerking voor een permanente woonplek op het park. "Ze zijn lange tijd weg geweest. Het is voor iedereen duidelijk dat we gaan handhaven en er is een aannemelijke periode geweest om op zoek te gaan naar andere woonruimte. We hebben door corona een laatste keer uitstel verleend. Deze week gaan de brieven de deur uit voor de laatste waarschuwing."

Onder de brug

Ilse Feller is ten einde raad: "Er zijn vrijwel geen huizen te huur voor ons. De wachttijden zijn lang. Omdat het park is verwaarloosd krijg ik bij verkoop bijna niets voor mijn huis en kopen is geen optie en de huizenprijzen zijn gigantisch. Ik ben hier niemand tot last. Ik klop niet aan voor een uitkering, voor huursubsidie, maar straks misschien wel en moet ik met mijn kind naar de GGZ. Moet ik straks onder een brug slapen? Is dat dan de bedoeling?"

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]