Ga naar Content

Binnenstadbewoners doelwit van oplichters met brief over 'luxe' fietsenstalling

Op slinkse wijze proberen oplichters, ene 'Stephan en Anne', per brief persoonlijke gegevens te stelen van binnenstadbewoners. In de brief staat dat ze het initiatief willen nemen voor een buurtfietsenstalling en geïnteresseerden kunnen op een website gegevens achterlaten.

Foto: Flickr.com / Creative Commons / Pixel Addict

De oplichters, die zeggen buurtgenoten te zijn, schrijven dat ze samenwerken met de gemeente Haarlem en de Fietsersbond. Dat is niet het geval, waarschuwen Haarlem en de bond. "De Fietsersbond heeft met deze brief niets te maken en heeft hier nooit overleg gevoerd. Wij distantiëren ons daarom van deze brief", meldt de Fietsersbond.

Bewaakte stalling

De brief is in het Nederlands en het Engels geschreven. De twee refereren eraan dat fietsen steeds populairder wordt en dat mensen steeds vaker een tweede fiets of duurdere tweewieler hebben. En die moeten ze stallen op straat.

Daarom willen ze een onderzoek naar een bewaakte en overdekte buurtstalling die ook nog eens voorzien is van allerlei voorzieningen en waar alle soorten fietsen terecht kunnen. Bij interesse en om de animo te peilen, wordt gevraagd een formulier in te vullen en een mail te sturen. 

tekst gaat door onder de brief

In ieder geval heeft één lid van de Fietsersbond haar gegevens ingevuld op de website. "Ik heb argeloos gereageerd. Wat kan ik nu doen om fraude met mijn gegevens te voorkomen?", schrijft zij aan de bond. "Je kunt weinig doen, als je je gegevens hebt prijsgegeven", luidt het antwoord, "dat betekent nog niet dat er misbruik van je gegevens wordt gemaakt. Houd goed in de gaten of je opnieuw benaderd wordt of als anderen van je gegevens misbruik maken. Doe in dat laatste geval aangifte."

Misbruik

Volgens de bond bestaat het vermoeden dat er geprobeerd wordt aan zogeheten NAW-gegevens te komen, waar dan mogelijk misbruik van gemaakt kan worden. De brief is verspreid in een aantal buurten in het centrum van Haarlem en ook in Alkmaar en Amsterdam.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]