Ga naar Content

Voorbereidingen festivals in volle gang: "Deze zomer gaan we nóóit meer vergeten"

Vanaf 30 juni mogen we weer: eendaagse evenementen zijn vanaf dan toegestaan, maakte het kabinet vanmiddag bekend. Je moet een vaccinatiebewijs of negatieve test laten zien, maar dan hoef je geen afstand te houden. NH Nieuws ging in gesprek met vier festivalorganisatoren, om te peilen hoe het staat met de voorbereidingen. 

De voorbereidingen voor de festivalzomer zijn in volle gang - Foto: Pixabay / Zomerpop

Glenn Beense, organisator van het Electronic Picnic Festival Purmerend, liet vóór het besluit van het kabinet al weten dat hij er 'zeker' vertrouwen in heeft. "Bij de vorige persconferentie heeft het kabinet gezegd dat als de besmettingen en ziekenhuisopnames de goede kant op zouden blijven gaan, de voorgenomen stap op 30 juni zou worden genomen. Als ik naar de cijfers kijk, kunnen ze daar wat mij betreft niet onderuit." Wytze Dijk van UDC Events, dat onder meer Dance Valley en Dutch Valley organiseert, laat weten 'er altijd vertrouwen in te hebben gehad'. 

"Zeker na de persconferentie van eind mei was voor ons wel duidelijk dat het festival door zou gaan. We zijn met al onze ervaring in staat om aan iedere toegangseis van de overheid te voldoen, dus daar liggen we niet wakker van", vervolgt hij. 

Tot in de puntjes voorbereid

Ook Wouter Maas, organisator van het Hoogwoudse Zomerpop, zei, vol overtuiging:  "Ik heb er heel veel vertrouwen in, absoluut! Een paar maanden geleden was ik nog niet zo zeker van m’n zaak, maar het ziet er positief uit op het moment. Ik ga ervan uit dat het op de normale manier door kan gaan, zoals wij dat voor ogen hebben."

Dat betekent zonder afstand te houden en zonder het dragen van mondkapjes. Hoe het er ‘bij de ingang aan toe gaat’, is voor Zomerpop nog even de vraag. Het kabinet heeft dus besloten een vaccinatiebewijs of toegangstest verplicht te maken. Beense was daar al op voorbereid, maar het festival doet dat 'natuurlijk liever niet'. "Als het een van de voorwaarden is, zullen we daarop moeten anticiperen." Bij Veerplas Festival hebben ze de voorwaarden echter niet afgewacht: ze zijn al tot in de puntjes voorbereid. "We hebben het helemaal uitgedokterd", vertelt organisator Bart Geleijnse.

Foto: Een eerdere editie van Electronic Picnic Festival Purmerend

Alle zeilen bijzetten

Er komen twee entreepoorten bij het festival in juli: "Bij de eerste moet je een negatieve test of vaccinatiebewijs laten zien en bij de tweede worden je tickets gescand. Wij zijn er helemaal klaar voor." Dat mag ook wel, want Veerplas Festival is al over zes weken. "We hebben een week of drie, vier geleden een 'go' gekregen en moesten toen alle zeilen bijzetten. Maar de achterstand is ingehaald."

In een paar weken tijd een festival neerzetten is behoorlijk heftig, beaamt Geleijnse. "Gelukkig hebben we in de tussentijd niet stilgezeten en waren we onze plannen steeds weer aan het bijschaven." Ook in Purmerend wordt er hard gewerkt. "We zijn heel hard aan het voorbereiden, eigenlijk al een tijdje. We hebben met belangrijke leveranciers en artiesten afspraken onder voorbehoud gemaakt. Als het kabinet vandaag naar buitenkomt met de voorwaarden, kunnen we die gaan bevestigen."

Bij UDC Events hebben ze de afgelopen tijd niet stilgezeten: "Onze festivals zijn bijna een jaar in de maak. Daar kun je dus niet twee maanden voor aanvang mee beginnen, dus uiteraard hebben wij alles al geregeld. Wij zijn helemaal klaar voor de start."

Afwachten

De voorbereidingen voor Zomerpop zijn eigenlijk al sinds het afblazen van de editie van 2020 aan de gang. "Niet zo uitgebreid als we normaal doen – het zou zonde zijn om veel tijd en energie in een festival te steken, als je niet weet of het door kan gaan door de pandemie. Normaal starten de voorbereidingen een maand na de vorige editie. Soms leg ik artiesten al vast voor het volgende jaar, terwijl de editie van dát jaar dan nog moet plaatsvinden. Nu hebben we het rustig aan gedaan, maar we gaan er nu vanuit dat we een normale editie kunnen draaien." Het festival vindt begin september plaats, en dus heeft Maas nog even de tijd om de laatste dingen te regelen. "Vergunningen, artiesten vastleggen; dat soort werk."

"We hebben zelfs zin in het opruimen van het festival"

Glenn beense, organisator Electronic Picnic

Voor de rest is het voor Maas nog even afwachten. "Het is het hele jaar al afwachten, maar wij zitten gelukkig later in het jaar; dat is ons voordeel." Hoe anders is dat bij het Veerplas Festival, waar het alle hens aan dek is met de voorbereidingen. "Allereerst hebben we gekeken of we voldoende personeel konden regelen", legt Geleijnse uit, "dat is lastig omdat sommigen uit de evenementenbranche noodgedwongen een andere baan moesten zoeken."

"Ook de productie was een uitdaging: veel tenten zijn bijvoorbeeld verhuurd aan testlocaties. Dat hebben we nu achter de rug, we zijn nu bezig met de creatieve invulling."

In het geheugen gegrift

De 3500 resterende beschikbare tickets (2.500 waren er in 2020 al verkocht) waren binnen 6 uur uitverkocht. "We merken dat iedereen er zo ontzettend veel zin in heeft, dat zie je ook wel aan de kaartverkoop. Dit is waar we met z’n allen op hebben gewacht: iedereen eindelijk weer te zien." In Purmerend kunnen ze niet wachten. "We hebben er superveel zin in. Zin om op te bouwen en zélfs zin om het op te ruimen", zegt Beense lachend. “Als ik naar de kaartverkoop kijk, gaat dat ook hartstikke goed. Mensen hebben er zin in, en dat is misschien nog wel belangrijker."

"Of we er zin in hebben? Wat denk je zelf", zegt Dijk lachend. "We hebben twee jaar moeten wachten om weer een feest te kunnen geven. En we merken dat onze achterban ook staat te trappelen, want de festivals zijn praktisch uitverkocht. Laat maar komen die zomer!"

Ook Maas ziet het enthousiasme: "Iedereen staat te trappelen. Vrijwilligers, organisatoren, bezoekers… er staat eindelijk weer wat op de agenda. Dat hebben we al zolang niet gehad, iedereen wil! Dit wordt echt een topeditie. Een van de eerste grote feesten die er is, dat ga je echt tot in de lengte van dagen onthouden. We sluiten echt een tijdperk af: alles was gecanceld en toen was daar het eerste feestje. Zo zal het in het geheugen gegrift staan, denk ik."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.