Bloemendaal-specialist Jorrit Croon schiet Nederland in shoot-outs naar EK-finale

Nederland heeft de EK-finale bereikt na een zenuwslopende wedstrijd tegen België. Shoot-outs moesten in het Wagenerstadion in Amstelveen de beslissing brengen nadat het 2-2 in de reguliere speeltijd was geworden. Daarin ontketende Bloemendaal-speler Jorrit Croon zich tot de matchwinner.

Jorrit Croon schiet Nederland naar de EK-finale - Foto: Pro Shots / Bart Scheulderman

De wedstrijd tussen de nummers twee en drie van de wereldranglijst was zoals altijd een op het scherpst van de snede. Voor rust hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Echter schoot Nicolas de Kempel de Belgen na vijf minuten in het derde kwart op voorsprong. Hij stond vogelvrij na een grote fout achterin en en schoot de bal onberispelijk binnen: 1-0.

Vlam in de pan

Het duel werd steviger en tot twee keer toe moest de videoscheidsrechter een strafcorner ongedaan maken van zowel Nederland als België. De vlam sloeg in de pan richting het einde van het derde kwart. Een opstootje tussen Sander de Wijn en Victor Wegnez zorgde ervoor dat de scheidsrechter genoodzaakt was om beiden een groene kaart te geven.

Negen minuten voor het einde kwam Nederland op gelijke hoogte. Seve van Ass profiteerde van een fout achterin bij België en schoot de bal halfhoog in het doel: 1-1. Alexander Hendrickx bracht de Belgen uit een strafcorner weer op voorsprong: 2-1. Ondanks dat het nog niet liep met de strafcorners, wist Jip Janssen met nog vier minuten te spelen er dit keer wel een te benutten en zette daarmee de 2-2 op het scorebord.

Shoot-outs

Nederland nam de shoot-outs beter dan de Belgen. Hoewel Thierry Brinkman nog miste, schoot Jorrit Croon de beslissende shoot-out binnen. Keeper Pirmin Blaak stopte twee inzetten van België en bewees Oranje daarmee ook een goede dienst.

Nederland speelt zaterdag om 12.30 uur de finale tegen Duitsland. Morgen spelen de hockeyvrouwen om 16.00 uur hun halve finale tegen België.