Ga naar Content

Corrie ten Boomhuis gered: "Nog drie maanden lockdown en we waren failliet"

Het Corrie ten Boomhuis in Haarlem is gered dankzij donaties uit het hele land. De toekomst van het wereldberoemde 'onderduikhuis' uit de Tweede Wereldoorlog heeft maandenlang aan een zijden draadje gehangen. Door een verbouwing vlak voor de eerste lockdown en de sluiting erna hing een faillissement in de lucht. Dus stuurde directeur Frits Nieuwstraten zo'n 6.500 brandbrieven de deur uit.

Corrie ten Boomhuis gered van faillisement - Foto: NH Nieuws

Als de lockdown nog drie maanden langer had geduurd, had het museum het niet gered, zegt Nieuwstraten. "Dan waren we failliet gegaan en hadden we de deuren van het Corrie ten Boomhuis moeten sluiten."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Bezoekers kunnen gratis een rondleiding door het museum krijgen. De inkomsten komen volgens Nieuwstraten van de giften die na afloop worden gedaan. "Het is heel gebruikelijk dat bezoekers geld in de pot stoppen en daarmee redden we het normaal gesproken. Maar met de stop van bezoekers kwamen er geen inkomsten meer binnen. Het was echt bijna klaar met het museum, dus hebben we een brief met een noodkreet gestuurd naar ons adresbestand."

'Ik ben er stil van'

En dat sloeg volgens Nieuwstraten in als een bom. Op de brieven kwamen massaal reacties binnen. "Het was boven verwachting. Ik ben er stil van, zo hartverwarmend. Bij een donatie van vijftig euro of meer kregen ze een boek van Corrie ten Boom. Daarvan kwamen honderden donaties binnen."

Met de actie is zo’n 65.000 euro opgehaald en daarmee kan het museum geopend blijven.

Onderduikplaats

In het Corrie ten Boomhuis was van 1937 tot 1944 de horlogewinkel van de familie Ten Boom gevestigd. Zelf woonden zij boven de winkel. De familie ving tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijders en Joden op.

Het pand was kruipdoor sluipdoor. Hierdoor kon er ergens, zonder dat het opviel, een onderduikruimte gemaakt worden. De ruimte was goed verborgen: tijdens een inval van de Gestapo in 1944 werden zes onderduikers niet gevonden. Wel werden vader Casper ten Boom en zijn dochters Betsie en Corrie opgepakt. Alleen Corrie overleefde het gevangenschap. Na de oorlog ging zij zendelingenwerk doen. 

In 1988 werd het museum in haar naam geopend. Het gebouw is opnieuw ingericht zoals dat was in de Tweede Wereldoorlog. Ook de verborgen ruimte is in die tijd weer ingebouwd.  

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook