Ga naar Content

Jonge steenuilen geringd: "Ik hoop dat een derde blijft leven"

Het was niet goed gesteld met de steenuilenpopulatie zo’n 20 jaar geleden. En dus ging een vrijwillige werkgroep aan de slag om nestkasten op te hangen en werd het aantal steenuilen beter bijgehouden. Uit de 188 eieren die er in West-Friesland afgelopen jaar gelegd zijn, kwamen maar 56 jongen. "We hopen dat van de uitgevlogen uiltjes daar een derde van overblijft zodat die weer voor nageslacht kunnen zorgen", zegt Nico Godfriedt van de regionale Steenuilen Werkgroep. Verslaggever Sander Huisman was erbij toen drie jonge steenuilen geringd werden in Wognum.

Normaal gesproken bouwen steenuilen zelf een nest in holle bomen of in verlaten schuren op een boerenerf, maar omdat er steeds meer bebouwing is gekomen en er aanpassingen zijn in bijvoorbeeld de fruitteelt, moesten er nestkasten komen waar de steenuil zijn nest kan bouwen. Bij de familie Koning in Wognum hangt al elf jaar een kast, en na een tussenpauze van een aantal jaar is er sinds drie jaar weer een uilennest op het erf.

Er zijn eieren aangetroffen in de kast bij de familie Koning, maar omdat maar 30 procent van de jongen daarvan uitvliegt is het altijd spannend of er jongen zullen komen. Maar de jongen hebben al van zich laten horen, dus als Nico Godfriedt van de Steenuilen Werkgroep Noord-Holland de ladder op loopt, treft hij 3 gezonden jonge steenuilen aan. Moeder steenuil zit waarschijnlijk ergens in een boom de groep toegestroomde mensen in de gaten te houden.

Artikel gaat verder onder de foto

De jonge steenuilen worden zo'n 3 weken na hun geboorte geringd - Foto: Sander Huisman / WEEFF

Naast dat de steenuilen binnen drie weken na geboorte een ring om hun poot krijgen, worden ze gewogen en worden hun vleugels opgemeten. Jopie Koeleman weegt ze  lle drie en ziet dat ze met hun 150 gram gezonde steenuilen zijn. Ondertussen is Nico bezig de nestkast schoon te maken. Maar de prooien van de uil - een aantal muizen - legt hij na het ringen netjes weer terug.

Van de 56 uiltjes die uitgevlogen zijn afgelopen jaar blijft meestal maar een derde in leven. De beestjes verdrinken in een waterbak bij de koeien in de wei, of ze worden aangereden door auto’s. Voor de verdrinking in de waterbak is inmiddels een oplossing: een simpele mand in de bak kan ervoor zorgen dat de uiltjes er weer uit kunnen klimmen.

De jongen vliegen uit om zelf ook weer een nest te beginnen. Ze blijven behoorlijk trouw aan hun geboortegrond; doordat de werkgroep bij steenuilenmoeders of bij overleden uilen de ring jaren later terug kan zien blijkt dat ze zo’n 8 tot 13 kilometer bij hun geboortenest vandaan zelf weer zorgen voor voortplanting.

Bekijk alle afleveringen van Sander Op Pad in West-Friesland

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]