Noord-Holland

NL
V

De Peiling: Schaf de hondenbelasting af

10 juni 2021, 08.18 uur · Aangepast 10 juni 2021, 08.38 uur · Door Natasja Floor

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de hondenbelasting wordt afgeschaft, meldt RTL Nieuws. De helft van de gemeenten heft nog hondenbelasting en de verschillen in de bedragen die ze vragen zijn groot. Zo hoef je in de ene gemeente niets te betalen en moet je in de andere 125 euro neertellen. Heb jij een hond? Betaal jij hondenbelasting? Vind jij dat het hebben van een hond belast moet worden?

Pixabay

 Vandaag praat de Kamer over het burgerinitiatief van Gary Yanover; hij pleit al jaren voor afschaffing van de hondenbelasting. Volgens hem is de heffing onrechtvaardig en willekeurig en wordt het belastinggeld gebruikt om gemeentelijke begrotingen te dichten en niet om bijvoorbeeld hondenpoep op te ruimen.

Hondenbelasting

De hondenbelasting stamt uit 1446 en is ooit ingevoerd om hondsdolheid te bestrijden. Gemeenten mogen zelf bepalen of ze wel of geen belasting heffen. Volgens het CBS inden in 2020 nog 193 van de 352 gemeenten hondenbelasting van de baasjes. Van alle gemeenten begroot Den Haag volgens het CBS de meeste hondenbelasting, ruim 2 miljoen euro per jaar.

Kamermeerderheid

Volgens RTL willen de VVD, PVV, SP, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, JA21, de Groep Van Haga en Bij1 dat de belasting op termijn wordt opgeheven. Die partijen vormen samen een Kamermeerderheid.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].