Ga naar Content

Maakt Haarlem monumentale fout met afvalbakken op historische gracht?

Lelijk, te dicht bij monumentale en historisch belangrijke woningen en nog onnodig ook. Bewoners van de Bakenessergracht, naar verluidt één van de oudste grachten van Nederland, verzetten zich fel tegen de komst van twee grote afvalbakken. En ze lijken steeds meer gehoor voor hun bezwaren te vinden bij de Haarlemse gemeenteraad. 

Afvalbakken op historische Bakenessergracht in Haarlem - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Haarlem zit er mee in zijn maag. Er wordt in de stad gestreefd naar een 'afvalbakdichtheid' om het de inwoners zo makkelijk mogelijk te maken om in ieder geval papier en plastic goed te scheiden. Maar in de oude binnenstad stuit het op problemen. 

Zo is het er op de grachten met zwakke kademuren niet mogelijk ondergronds te gaan. Smalle straatjes en hofjes zijn moeilijk bereikbaar voor de wagens van onderhoudsbedrijf Spaarnelanden. En net als in andere wijken in Haarlem protesteren de direct omwonenden tegen de, volgens hen, lelijke bakbeesten. 

Op de Bakenessergracht vinden ze dat argument voor hen nog belangrijker is. Er staan 50 monumentale panden waar voorheen pakhuizen in zaten. Het is naar verluidt één van de oudste grachten van Nederland. En er staan ook nog eens een paar huizen met een Joodse geschiedenis. Zoals het voormalige woonhuis van de bekende rabbijn Simon Philip de Vries die in 1944 in Bergen-Belsen het leven liet. En in het huis ernaast is in de oude binnenmuur een plaquette ingemetseld ter nagedachtenis aan een Joods gezin dat hier uit gedeporteerd is. 

Plaquette gedeporteerde bewoners uit Haarlems grachtenpand - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

In dat huis woont nu Ton in 't Veld. En hij voert het verzet tegen de afvalbakken aan. Omdat hij het lelijk vindt dat die bakken juist voor zijn woning moeten komen. "Maar we vinden het vooral niet passen op zo'n middeleeuwse gracht." Er zijn 25 bezwaarschriften ingediend en overal voor de ramen hangen protestposters. 

Bakenesserkerk

"Je moet niet die gracht ontsieren met afvalbakken als dat niet nodig is", stelt Carry Petri van de stichting Vrienden van de Bakenes. Eerder heeft deze stichting de verkoop van de Bakenesserkerk weten tegen te houden en ook deze strijd laten de Vrienden niet aan zich voorbij gaan. Want onnodig is het, heeft bewoner Ton in 't Veld berekend. "De maximale lengte die iemand moet lopen naar de huidige afvalbakken aan de uiteinden van de gracht is 202 meter!" En de norm die gemeente aanhoudt voor afstanden tussen bakken is 250 meter. 

Tekst loopt door na video, waarin grachtenbewoner Ton laat zien waarom de afvalbakken komen te staan. 

Monumentale fout met afvalbakken op Bakenessergracht in Haarlem? - NH Nieuws / Geja Sikma

Uit een enquête van de wijkraden onder binnenstadbewoners blijkt dat een grote meerderheid van 82,9 procent het erg belangrijk vindt dat er rekening gehouden wordt met monumenten. En 73,7 procent van de ondervraagden is zelfs bereid daarvoor langer naar de bakken te lopen. 

Deze en andere uitkomsten van de enquête die in het najaar van vorig jaar is gehouden, worden vanavond besproken in de commissie Ontwikkeling van de gemeenteraad van Haarlem. Eerder toen de grachtbewoners hun ongenoegen kenbaar maakten tijdens een vergadering lieten meerder politieke partijen doorschemeren dat ze het huidige afvalbeleid hiervoor onder de loep willen nemen. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]