Haarlem

NL
V

In jaren niet gezien: 'dikke soep van witte kwallen' op strand Zandvoort

9 juni 2021, 15.01 uur · Door Dimitri Walbeek

Zandvoorters zijn heel wat gewend op hun strand, maar gisteravond keken ze toch echt hun ogen uit naar bergen glibberende schijven in het zand. "Het was bizar", zegt Ernst Brokmeier van de Reddingsbrigade. Een enkele doorgewinterde Zandvoorter zegt een kwallen-invasie van deze omvang zelfs nog nooit te hebben gezien.

Kwallen op het strand - NH Nieuws/Marieke Pijlman

Zwemmers dachten wel twee keer na toen ze de muur van zeedieren tegenkwamen. Brokmeier: "Ik ben echt geen watje wat dat betreft. Maar het was echt een dikke soep van witte kwallen die er lag. Echt bergen van kwallen. Een groot deel van het strand lag helemaal vol. En ik denk dat de zee ook vol zit." De tijdelijke visite was heel plaatselijk want tegelijkertijd bleef het Bloemendaalse strand schoon.

Hinder

Een nieuwe vloed heeft een deel van de strandbezoekers weer weggespoeld, maar er liggen nog steeds veel kwallen. Een medewerker van een van de posten van de Reddingsbrigade vertelt vanmiddag dat zwemmers en zonaanbidders vandaag nog steeds rekening moeten houden met kwallenoverlast. "Ik verwacht niet heel veel verschil vandaag. Een deel is weggespoeld, maar mensen kunnen er nog steeds hinder van ondervinden. Ik zou er zeker rekening mee houden."

Kwallen komen op het strand terecht wanneer er, vaak door oostenwind, een onderstroom ontstaat in zee. Die onderstroom neemt de kwallen, die zelf niet kunnen zwemmen, mee naar het strand. 

Kwallen op het strand van Zandvoort - NH Nieuws

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]