Ga naar Content

Wel mooi weer, geen corona: dit kun je morgen verwachten tijdens de zonsverduistering

De corona krijgen we niet te zien, maar wie fan is van zonsverduisteringen komt morgen goed aan z'n trekken. Vanaf 11.19 schuift de maan langzaam tussen de zon en de aarde, en zal op het hoogtepunt - rond 12.23 - zo'n 17 procent van de zon bedekken. Alleen bij een (bijna) totale zonsverduistering is de corona, de atmosfeer rond de zon, vanaf aarde te zien. 

Zonsverduistering kijken met eclipsbril - Foto: AdobeStock/Soupstock

De weersomstandigheden zijn ideaal, zegt NH-weerman Jan Visser. "Het is overwegend zonnig, dus niets staat de zonsverduistering in de weg." Volgens Visser is er geen plek in Noord-Holland te bedenken waar bewolking roet in het eten zou kunnen gooien. En met een temperatuur van 22 à 23 graden is het aan het einde van de ochtend ook buiten al goed toeven, belooft hij. 

Wel waarschuwt de weerman voor oogschade. "De verduistering is met zo'n 15 procent zo miniem dat je een eclipsbril nodig hebt." Diezelfde dringende oproep doet ook Ineke Mulder van Sterrenwacht Orion in Bovenkarspel. "Of gebruik een camera met een sterke en geschikte filter, maar doe het niet met een zonnebril." 

Sterrenwacht blijft gesloten

Hoewel de sterrenwacht sinds afgelopen weekend weer is geopend, blijven ze morgen tijdens de zonsverduistering dicht. "Normaal zouden we een grote telescoop op ons dakterras zetten, maar met anderhalve meter afstand kunnen daar maar drie mensen staan." 

Toch laten de liefhebbers uit Bovenkarspel het fenomeen niet onopgemerkt voorbijgaan. "We hebben een plekje gevonden waar we met een paar vrijwilligers gaan staan."

Bekijk de animatie hieronder voor een indruk wat ons morgen te wachten staat. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De laatste in Nederland zichtbare zonsverduistering was op 20 maart 2015. Hoewel het die dag bewolkt was (zie foto's hieronder), verduisterde de maan die ochtend zo'n tachtig procent van de zon. De volgende zonsverduistering die vanuit Nederland waarneembaar is, staat voor 22 oktober volgend jaar op het programma.

Totale eclips

Wie de totale eclips van 1999 heeft gemist, en dat toch een keer 'dicht bij huis' wil meemaken, moet op 12 augustus 2026 in het noorden van Spanje zijn. Een jaar later krijg je in het uiterste zuiden van Spanje een herkansing. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook