Start van hoofdcontent

Amstelland

NL
V

Tbs en cel geëist tegen Uithoornse wegens deelname aan "elektronische jihad"

7 juni 2021, 18.40 uur · Aangepast 8 juni 2021, 11.50 uur · Door Lauren Heeremans

Een Uithoornse hoorde vandaag tbs met dwangverpleging en een gevangenisstraf van drie jaar tegen zich eisen. Dit vanwege terroristische en internationale misdrijven. De vrouw zou in 2019 online propaganda voor de terroristische organisatie IS hebben gemaakt, waar ze ook zelf lid van was. Daarmee nam ze volgens het OM deel "aan de elektronische jihad".

Adobe Stock

“De handelingen van de vrouw zijn voornamelijk vanachter het toetsenbord verricht, maar dat maakt deze niet minder gevaarlijk”, aldus het OM, dat de rechtbank erop wees dat IS er de afgelopen jaren in slaagde om aanhangers online wereldwijd te mobiliseren om in naam van de organisatie aanslagen te plegen.

Naast het verspreiden van propaganda maakte de Uithoornse zich volgens het OM schuldig aan de vernedering en mensonterende behandeling van vijf overleden slachtoffers van IS, door filmbeelden voorzien van haar commentaar te verspreiden. Het gaat hierbij om heftige beelden van onthoofdingen, executies en levende verbrandingen.

“Slachtoffers worden hiermee ontdaan van elke menselijke waardigheid. Familie, vrienden en nabestaanden kunnen keer op keer worden geconfronteerd met de schokkende beelden”, aldus de officier van justitie.

Geprobeerd kinderen te trainen

“Met haar commentaar heeft de vrouw bijgedragen aan de vernederende oorlogsvoering van IS. Zij lijkt hierin haar trots of blijdschap te etaleren over het lot van de slachtoffers. Hieruit blijkt de volstrekte minachting van de verdachte voor deze slachtoffers.” In Duitsland, Zweden en Finland zijn eerder mensen veroordeeld voor soortgelijke online propaganda en mensonterende commentaren.

Ook wordt de vrouw verweten geprobeerd te hebben haar eigen kinderen te trainen voor de gewelddadige jihadstrijd. De officier acht de kans groot dat de vrouw extremistisch en gewelddadig gedrag kan herhalen.

De rechtbank doet op 29 juni uitspraak in deze zaak.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.