Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Waar komt de term 'tuig van de richel' nou eigenlijk vandaan?

7 juni 2021, 12.43 uur · Door Emma Wesseling & Aart van Eldik

Het is een populaire aanduiding: tuig van de richel. Premier Rutte gebruikte het bijvoorbeeld om de Zaanse treitervloggers te beschrijven in 2016, en politicus Geert Wilders gebruikte het afgelopen week nog om journalisten te beschrijven. Maar waar komt die term nou eigenlijk vandaan? 

Aangeleverd

Waar 'tuig van de richel' precies zijn oorsprong vindt, is niet duidelijk. Aannemelijk is dat de term is ontstaan vanuit de Amsterdamse Schouwburg. Volgens Frans Blom, professor in Nederlandse Letterkunde en expert op het gebied van de Schouwburg, zou het zomaar kunnen dat de term voortkomt uit een specifieke groep mensen die het theater bezochten. 

"Deze mensen konden geen loge van drie gulden betalen, maar betaalden wel iets meer dan de staanplaatsen voor het laagste volk beneden in het 'ruim', voor vier stuivers", aldus Blom. Deze mensen hingen of zaten voor zeven stuivers op de richels van de steile tribunes.

Tekst gaat verder onder de foto

Aangeleverd

De richels bevonden zich aan de bovenkant van de schouwburg, en waren niet bepaald comfortabele plekken. Mensen konden er zitten, maar konden dan naar verluidt amper iets zien van de voorstelling, waardoor zij vaak gingen staan of moesten leunen op de ruggen van de mensen voor hen. 

De precieze origine van de term, nu vooral gebruikt om overlastgevende of vervelende mensen te beschrijven, is dus niet helemaal duidelijk. Volgens Blom is het een aantrekkelijke versie van het verhaal, maar hij durft zijn hand er niet voor in het vuur te steken. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]