Ga naar Content

Wijdemeren kraakt: gemeente moet ambities laten varen door personeelstekort

De gemeente Wijdemeren moet een hoop van haar ambities de komende tijd laten varen en kan zich alleen nog richten op het strikt noodzakelijke, zoals haar wettelijke taken, dienstverlening naar inwoners en de aanpak van de coronacrisis. De reden: fors ziekteverzuim onder het personeel en een steeds hogere werkdruk.

Foto: Adobe Stock

Wijdemeren kiest er voor om vanaf nu, simpel gezegd, alles wat niet meteen prioriteit heeft uit te stellen, stop te zetten of langzamer uit te voeren. Dat moet de druk van de ketel halen en ervoor zorgen dat de gemeente kan doen wat nu urgent is, zoals de aanpak van de coronacrisis en zorg aan inwoners. 

Het op een lager pitje zetten van bepaalde projecten moet er volgens de burgemeester en een wethouder voorkomen dat 'het werk op een later moment helemaal tot stilstand komt'.

Hoog ziekteverzuim

Dat Wijdemeren zo weinig mensen heeft om de gemeente goed draaiende te houden komt onder meer door een te hoog ziekteverzuim. Dat ligt met 8 procent veel hoger dan voor andere Nederlandse gemeenten. Daar komt nog eens bij dat er veel ambtenaren voor kiezen om ergens anders te gaan werken. Het afgelopen kwartaal liepen al tien ambtenaren voor een andere baan het gemeentehuis uit.

Wijdemeren staat al langer onder druk, maar de coronacrisis heeft de situatie verergerd. Wijdemeren stelt dat de coronacrisis ervoor zorgt dat de werkzaamheden met 20 tot 40 procent zijn toegenomen en dat ook meer ambtenaren hun werk hebben moeten verleggen naar de aanpak van de coronacrisis. Dat maakt de werkdruk hoog en vaak ook te hoog.

Wijdemeren moet flink aan extra personeel inhuren om de gemeente op de rails te houden. De gemeente geeft daarvoor nu tot aan september ruim vier ton extra uit. Het geld wordt gebruikt om moeilijk vervulbare vacatures te voorzien en ziek personeel te vervangen. 

Probleem niet opgelost

Door nu alleen de wettelijke gemeentelijke taken en de dienstverlening naar inwoners prioriteit te geven, hoopt Wijdemeren de druk van de ketel te halen. Toch blijft de ambtelijke organisatie 'kwetsbaar', aldus Wijdemeren.

Onderzoeksbureau Necker van Naem doet momenteel een onderzoek naar hoe het gaat met de ambtelijke organisatie van Wijdemeren en wat de gemeente moet doen om haar problemen structureel het hoofd te bieden. De resultaten daarvan worden binnenkort verwacht.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]