Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Een stukje West-Friesland buiten de Omringdijk ligt in de Mijzenpolder

6 juni 2021, 12.00 uur · Aangepast 4 mei 2022, 10.49 uur · Door Sander Huisman

Wie dacht dat West-Friesland enkel en alleen binnen de Wesfriese Omringdijk ligt heeft het mis; bij Avenhorn en Ursem ligt er een stuk West-Friesland buiten de dijk in de Mijzenpolder. De Walingsdijk, zoals de omringdijk daar heet, scheidt het stuk West-Friesland dat meer gemeen heeft met de Mijzenpolder dan je in eerste instantie zou denken. Verslaggever Sander Huisman ging op pad om te kijken hoe het kan dat er een stukje West-Friesland buiten de bomringdijk ligt.

Wie bij Avenhorn of Ursem met een mooi bruggetje de Ursemmervaart over gaat, komt in Mijzenpolder terecht. Hoewel je de Walingsdijk hebt verlaten en dus buiten de Westfriese Omringdijk bent, is dit stukje wel degelijk West-Friesland. Oostmijzen hoorde ooit bij Avenhorn, en het noordelijke deel van de Mijzenpolder hoorde bij Ursem, waardoor het deel daar nu allemaal onder Koggenland valt.

Het zuidelijke deel van de Mijzenpolder valt inmiddels onder de gemeente Alkmaar, en hoort bij Schermerhorn. Het is het deel dat waarschijnlijk als eerste werd ontgonnen om er akkerland van te maken. Daarvoor was de Mijzenpolder zoals veel stukken van Noord-Holland eigenlijk meer een moeras. Door het water te laten zakken en de toplaag veen die vrij kwam te verbranden, kon men het land gebruiken voor de akkerbouw.

Artikel gaat verder onder de foto

Sander Op Pad van de Walingsdijk naar de Mijzenpolder - Sander Huisman / WEEFF

Het noordelijke deel was van een andere eigenaar dan het zuidelijke deel, wat ooit eigendom was van Machteld van Voorne. Omdat ook het gebied rond Ursem en Avenhorn ontgonnen moesten worden, werd dit op dezelfde manier ontgint als het noordelijke deel van de Mijzenpolder. Daarin is al te zien dat de delen meer verwant zijn met elkaar dan met het zuidelijke deel.

Omdat de Mijzen vroeger ingeklemd lag tussen de Schermer en de Beemster, wat toen nog gewoon water was, lag er halverwege de Mijzenpolder een dijk. Maar omdat die wat laag was en vrij zwak, besloot men rond 1350 een dijk te bouwen om West-Friesland te beschermen tegen het eventuele water uit die meren. Het werd de Walingsdijk die nu nog op die plek ligt.

Artikel gaat verder onder de foto

De Mijzenpolder bij Avenhorn - Sander Huisman / WEEFF

Het stuk West-Friesland dat buiten die Walingsdijk viel werd gebruikt als buffer; mocht de Schermer of de Beemster toch uitlopen dan kon het water in de Mijzenpolder terecht, maar door de Walingsdijk kon het water niet doorstuwen naar Ursem of Avenhorn.

Bekijk alle afleveringen van Sander Op Pad in West-Friesland

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]dia.nl