Ga naar Content

Rita 94 uit Santpoort doorbreekt magische productiegrenzen: "Ze is een fenomeen"

Melkkoe Rita 94 heeft op de boerderij van Paul Dijkzeul in Santpoort-Zuid een bijzondere mijlpaal bereikt. Rita doorbrak afgelopen week de magische grens van 120.000 kilogram aan melkproductie. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) noemt het een enorme prestatie, die heel weinig voorkomt.

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Paul Dijkzeul is een trotse boer. Zijn Rita 94 doorbrak niet alleen de grens van 120.000 kilogram aan productie, maar hij ziet ook in de cijfers een extreem hoog percentage vet en eiwit in de melk terug. "Dat was een half jaar geleden al meer dan 10.000 kilogram. Dat zie je zelden en zijn we natuurlijk heel blij mee dat deze oude dame dat geflikt heeft", aldus de enige melkveehouder in de gemeente Velsen.

Bertus Doppenberg, bestuurslid van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, veert op als hij hoort over de geleverde prestaties. "Deze koe moet met respect behandeld worden", lacht hij. "Dit heb ik zelf in twintig jaar tijd misschien drie keer meegemaakt. Dus een felicitatie is meer dan op zijn plaats. Echt een topkoe", aldus een enthousiaste Doppenberg.

Rita 94 is volgens boer Dijkzeul een fenomeen. Tekst gaat verder onder de video:

Rita 94 doorbreekt magische grenzen - NH Nieuws

Rita is nu bijna 18 jaar oud en heeft een bijzondere status verworven, vertelt medewerker Marit Nieuwendijk. "Rita is een echte werker. Ze is altijd als eerste binnen met haar pittige karakter. Als de melkproductie zou stoppen dan kan ze hier bij het jongvee genieten van haar oude dag. Ze verdient een mooi pensioen op het weiland."

Naast de bijzondere productieprestaties zette Rita 94 ook nog eens vijftien kalfjes op de wereld. 

Werken
De maand juni staat bij NH Nieuws in het teken van werken. Hoe werkt Noord-Holland en zijn we tevreden over ons werk? Door het coronavirus werken veel mensen thuis, blijft dat zo? En hoe is het gesteld met de werkloosheid in onze provincie. Bekijk hier al onze verhalen over werken.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]