Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Wat is nodig om de N248 veiliger te maken? Bewoners zoeken mee naar oplossingen

4 juni 2021, 07.00 uur · Aangepast 4 juni 2021, 07.21 uur · Door Jurgen van den Bos

Een slinger in de weg, oranje knipperlichten of een rotonde: het zijn een paar ideeën van bewoners om de N248 tussen Schagen en Wieringerwerf veiliger te maken. De suggesties kwamen naar voren tijdens een digitale bewonersbijeenkomst met de provincie Noord-Holland. Aanleiding is de tragische dood van een 16-jarige scholier, vorig jaar oktober. Een petitie die daarop volgde, leverde ruim 6.000 handtekeningen op voor verbetering van de weg.

Bij de oversteek N248 met de Wadweg zijn waarschuwingsborden geplaatst - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Het zijn vooral de kruisingen met Wadweg bij Wieringerwaard en Waardpolderhoofdweg bij Kolhorn die de meeste zorgen baren. Dagelijks steken daar duizenden scholieren over van en naar Schagen. Er wordt veel te hard gereden, vinden lokale gebruikers van de weg en omwonenden. De oversteek is niet veilig en vooral jonge fietsers zouden te weinig oog hebben voor het gevaar.

"De maatregelen die nu zijn genomen, remmen het autoverkeer niet af. Die reageren niet op een bord met '80' erop", laat een van de omwonenden van de Kanaalweg (N248) weten. Een andere bewoner heeft kritiek op de inrichting van het kruispunt bij Kolhorn. "Dat is zo onoverzichtelijk, dat fietsers soms automatisch op de provinciale weg terecht komen."

Omwonenden van de N248 geven aan waar verbeterpunten zijn bij de kruising met de Wadweg - ArcGis

In december heeft de provincie borden geplaatst en belijning aangebracht om automobilisten erop te wijzen dat er een oversteekplek is. "Die werken onvoldoende", aldus Saskia Ruigrok uit Wieringerwaard. "De snelheid moet eruit voor automobilisten." Als bezorgde ouder dringt zij met haar petitie aan op maatregelen op korte termijn en om fietsers zoveel mogelijk af te schermen van het autoverkeer.

Gedeputeerde Jeroen Olthof van Noord-Holland betreurt de dodelijke ongevallen en geeft ook aan dat niet alles mogelijk is, technisch en financieel gezien. De provincie komt nog niet zelf met oplossingen en wil vooral met bewoners onderzoeken wat nodig is en wat mogelijk is. Er komen werkgroepen met bewoners, politie, scholen en Veilig Verkeer Nederland. Samen met de gemeenten Schagen en Hollands Kroon neemt de provincie rond de zomer een besluit.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]