Ga naar Content

Ontwikkelaar dure Muider nieuwbouwwijk ziet komst 'overburen' niet zitten

De ontwikkelaar van de nieuwbouwwijk De Krijgsman van Muiden ziet het niet zitten als er op hemelsbreed vijftig tot honderd meter afstand van hun wijk negentig woningen gaan worden gebouwd. De projectontwikkelaar noemt het plan simpel gezegd niet mooi genoeg en vreest oneerlijke concurrentie. Ook bewoners van een naastgelegen andere wijk hebben bezwaren: zij vrezen overlast. 

Nieuwbouwwijk De Krijgsman in Muiden in aanbouw - Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

De gemeente Gooise Meren heeft een plan voor de bouw van 90 woningen op het zogeheten Brediusterrein. Het gaat om vijf grote woonblokken tot vijftien meter hoog, grotendeels sociale huur. De huizen komen naast de sportvelden.

De plek waar de nieuwe huizen moeten komen. Woonwijk De Krijgsman ligt aan de overkant van het water. Naast de beoogde nieuwe huizen ligt aan de oostkant nog een woonwijk. 

Projectontwikkelaar KNSF Vastgoed - de bouwer van nieuwbouwwijk De Krijgsman - ziet de komst van de woningen allerminst zitten, zo laat het weten aan de gemeenteraad. KNSF Vastgoed heeft bezwaren tegen zowel de indeling, de bouwdichtheid en het uiterlijk van de bouwplannen. Die verschillen nogal van hoe De Krijgsman eruitziet, zo redeneert men. "Het plan is kwalitatief niet hoogwaardig", zo klonk het.

Ook heeft KNSF Vastgoed problemen met de komst van de 25 duurdere koopwoningen op het Brediusterrein. De ontwikkelaar ziet dat als 'oneerlijke concurrentie', omdat op De Krijgsman dezelfde soort woningen worden gebouwd.

Gemeenteraad verbouwereerd

De gemeenteraad van Gooise Meren reageert nogal verbouwereerd op de bezwaren van KNSF Vastgoed. Als de projectontwikkelaar zelf niet alleen dure woningen, maar ook sociale huurwoningen had gebouwd op De Krijgsman, zou bijvoorbeeld de hoge bouwdichtheid al niet nodig zijn geweest. De sociale huurwoningen zijn hard nodig om ook mensen uit Muiden aan een huis te kunnen helpen, zo klonk het.

Daarnaast twijfelde de raad heel erg aan de zogenaamde oneerlijke concurrentie. Ten eerste gaat het volgens de raadsleden om een totaal ander type huizen, maar is ook de situatie op de woningmarkt allesbehalve zo dat dergelijke nieuwbouwwoningen onverkoopbaar zijn.

Parkeerproblemen

De bewoners van de naastgelegen woonwijk vrezen straks overlast van de nieuwe buren. Ze wijzen erop dat er inkijk komt door de hoogbouw. Een ander probleem is parkeeroverlast. De bewoners vrezen dat de parkeerdruk gaat toenemen, omdat er op het Brediusterrein minder parkeerplaatsen komen dan dat er woningen zijn. Bewoners gaan hun auto's dan in hun wijk parkeren, zo is de vrees.

De raadsleden pareerden ook de kritiek van de bewoners over de inkijk. De twee hoogste gebouwen staan op meer dan vijftig meter afstand en er staan ook nog veel bomen tussen.

Nog veel vragen

Wel bleek de gemeenteraad nog veel andere vragen te hebben over het plan. Dat gaat onder meer over het parkeerprobleem dat de bewoners verwachten. Het debat daarover gaat binnenkort verder.

Bewoners De Krijgsman

Bewoners van woonwijk De Krijgsman zelf hebben minder problemen met de komst van hun overburen. Wel laten ze aan de gemeenteraad weten zorgen te hebben over de parkeerdruk. Dat heeft onder meer te maken met de lage parkeernorm van 1,2 auto per huishouden in de nieuwe wijk op het Brediusterrein. Daar komt nog eens bij dat er op hetzelfde terrein een school komt, waar ook parkeerplaatsen voor nodig zijn.

De bewoners van De Krijgsman vrezen dat mensen die geen parkeerplekje kunnen vinden in de wijk sneller naar hun wijk komen om te parkeren. Ze vragen de gemeenteraad daarom om strengere vergunningsvoorschriften te hanteren of meer parkeerplaatsen te maken.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]