Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Tijdens mooi weer zit een auto-ongeluk juist in een klein hoekje

3 juni 2021, 18.00 uur · Door Lauren Heeremans

Tijdens het mooie weer van de afgelopen dagen zijn er opvallend veel zware ongelukken met automobilisten. Hoewel de stijgende temperaturen niet één op één te koppelen zijn aan ons rijgedrag, heeft het een wel invloed op het ander, zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. "Dat kan op de weg tot gevaarlijk situaties leiden."

Bestuurder brommobiel parkeert voertuig op rotonde - Inter Visual Studio

Volgens Tertoolen heeft dat te maken door een combinatie van meerdere factoren. Allereerst zorgt het mooie weer ervoor dat mensen sneller moe en geïrriteerd zijn. " We kunnen niet zo goed tegen de warmte. Dan kan je minder hebben van anderen, ook in het verkeer, en ga je agressiever rijden."

De ANWB raadt tijdens warme dagen ook vooral aan genoeg water mee te nemen in de auto. "Het helpt natuurlijk niet bij irritatie en je algemene conditie als je met enorme dorst in de auto zit", aldus Tertoolen.

Wat ook meespeelt is dat er tijdens mooi weer meer fietsers en voetgangers in het verkeer te vinden zijn. "Als er meer verkeer op straat is, neemt de kans op conflict toe. Zeker in combinatie met geïrriteerde, vermoeide automobilisten."

'Ach het is veilig genoeg'

Tijdens mooi weer zijn we zelfs onbewust een stuk onvoorzichtiger dan met gevaarlijk weer, Tertoolen noemt het de 'Wet van Behoud van Veiligheid'. "Tijdens regen, sneeuw of onweer gaan mensen opletten, maar met mooi weer denk je 'ach het is veilig genoeg'. Dat geeft aan hoe slecht we onszelf kennen tijdens warm weer. De situatie is misschien veilig, maar je hebt zelf niet door hoe geïrriteerd en moe je eigenlijk bent."

 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.