Ga naar Content

Bonje met de buren door corona: afgelopen jaar recordaantal burenruzies

Gooise buren hebben het afgelopen jaar vaker met elkaar aan de stok gehad dan andere jaren: er is sprake van een recordaantal burenruzies. Dat blijkt uit het jaarverslag van de buurtbemiddelaars van Versa Welzijn. De gevolgen van de coronacrisis zijn de grootste boosdoener.

Foto: Adobe Stock

De voornaamste klachten van buren waren een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis. Zo speelde het thuiswerken een grote rol of het feit dat mensen thuis meer gingen klussen en daardoor voor geluidsoverlast zorgden. "Werken of studeren terwijl de kinderen van je buurman in een zwembadje in de tuin lawaai maken of de overbuurman dagen aan het klussen is, dat kan tot spanningen leiden. Op kantoor of school hoor je die omgevingsgeluiden niet", volgens Versa Welzijn. "Ook de coronamaatregelen 'an sich' hebben tot veel spanningen geleid. Iedereen gaat anders om met die maatregelen. Die verschillen geven aanleiding tot meldingen."

Daarnaast waren er veel meer klachten over geluidsoverlast doordat de ene buur overlast had van het klussen van de andere buur. De klachten namen toe rond de eerste maanden van de eerste lockdown.

Lees ook

Gemeenten melden flinke stijgingen

Door de hele regio zijn de stijgingen van het aantal klachten over burenoverlast goed te zien. Enkele plaatsen melden zelfs een verdubbeling van het aantal klachten. Zo steeg voor Bussum het aantal klachten met liefst 76 procent, voor Naarden met 70 procent. Ook Huizen zag het afgelopen jaar de klachten enorm toenemen, met 66 procent.

Hilversum meldt een toename van zo'n 35 procent. Andere plaatsen zoals Weesp, Muiderberg, Muiden en de gemeente Wijdemeren hadden het afgelopen jaar ongeveer hetzelfde aantal meldingen van burenoverlast of zagen het aantal klachten zelfs iets dalen.

Landelijk ligt de stijging van het aantal klachten van burenruzies op ongeveer 60 procent.

Meer zaken goed opgelost

De buurtbemiddelaars hebben het afgelopen jaar wel veel meer burenruzies tot een goed einde kunnen brengen. Over het algemeen genomen konden het afgelopen jaar rond de twee derde van de klachten worden opgelost, een jaar eerder was dat ongeveer de helft.

Hoewel de coronamaatregelen langzaam verdwijnen, verwacht Versa Welzijn niet dat dat ook het aantal klachten over burenoverlast laat afnemen. De buurtbemiddelaars verwachten dat ook na de coronacrisis het aantal klachten hoog zal blijven. "Door bijvoorbeeld de gevolgen van het langer thuis wonen van ouderen, huisvesting van kwetsbare bewoners en groei van landelijke bekendheid van buurtbemiddeling", aldus Versa Welzijn.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]