Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Pas op waar je erin duikt: water bij 11 zwemlocaties van slechte kwaliteit

2 juni 2021, 07.31 uur · Aangepast 2 juni 2021, 12.57 uur · Door Milton Pus

In heel Nederland worden dertig zwemlocaties als slecht beoordeeld, en daarvan zijn er maar liefst elf in Noord-Holland. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Milieuagentschap over de waterkwaliteit van Nederlandse buitenzwemlocaties.

NH Nieuws

De organisatie analyseert op basis van vijf jaar aan meetgegevens de kwaliteit van recreatiewateren in EU-landen. Als de kwaliteit niet goed genoeg is ergens in die vijf jaar, krijgt het zwemwater het oordeel 'slecht'. Er werd tijdens het zomerseizoen van 2020 op 736 buitenzwemplekken meerdere malen gekeken of er ziekmakende bacteriën in het water zaten. 

De elf Noord-Hollandse locaties die de test niet doorkwamen zijn natuurzwembad 't Petje in Zijdewind, het Zwaansmeer in Uitgeest, Strandbad Edam, de stranden Fuut- Watersnip en de Smient in recreatiegebied Jagersveld (Zaandam), het Doesstrand in het Twiske (Oostzaan), het Sloterstrand aan de Sloterplas in Amsterdam, de Speelvijver-Noord en strand Zuidoever aan de Gaasperplas (Amsterdam), het peuterbad aan Strand de Strook bij de Loosdrechtse Plassen en Oud Valkeveen aan het Gooimeer. 

Bekijk hieronder de grafiek van LocalFocus.

Vorig jaar zomer maakte NH Nieuws al een overzicht van de 'slechtste' buitenzwemplekken in onze provincie. Destijds werden er tien zwemlocaties als slecht beoordeeld op basis van onderzoek van zwemwater.nl.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.