Ga naar Content

Ruimte voor 'krasse knarren': overeenkomst moet leiden tot speciaal ouderenhofje

'Eerst de mensen, dan de wensen, en dan de stenen.' Met dit motto wil Stichting Knarrenhof ervoor zorgen dat er binnen een paar jaar in West-Friesland een aantal hofjes verschijnen, waar gelijkgestemde mensen kunnen wonen. In Hoorn werd deze week een intentieovereenkomst getekend tussen de stichting en de gemeente, die ervoor moet zorgen dat er eind volgend jaar een Knarrenhof op de Dovenetel staat.

wethouder Arthur Helling (links) en Henk Coersen, voorzitter vereniging Knarrenhof Hoorn, op de locatie Dovenetel 78 - Foto: Gemeente Hoorn

De komende jaren moeten er meerdere Knarrenhoffen in West-Friesland en in de rest van de provincie worden gebouwd. Stichting Knarrenhof is op dit moment bezig met een groep inwoners uit Obdam, in de gemeente Drechterland worden plannen gemaakt voor een eigen hof en ook in de Wieringerwerf moet er in de komende jaren een knarrenhof herrijzen.

In een Knarrenhof - de naam is afgeleid uit de term 'krasse knarren', bedacht door Van Kooten en De Bie - wonen gelijkgestemde mensen bij elkaar in een hof rondom een gezamenlijke tuin. Dit zijn veelal ouderen, maar ook jongere mensen kunnen zich aanmelden om te gaan wonen in een Knarrenhof. "Een meergeneratiehof is ook zeker mogelijk", vertelt Sophieke Klaver, procesregelaar van Stichting Knarrenhof.

Eigen initiatief

Hoornse inwoners zijn in 2017 met het idee gekomen om in de toekomst een eigen hof te bouwen, volgens de ideeën van Stichting Knarrenhof. Twee jaar later werd in Hoorn de Vereniging Knarrenhof opgericht, met als doel om het eerste hof te kunnen realiseren. Het bestuur van de vereniging is dan ook erg blij met de intentieovereenkomst. De gemeente Hoorn geeft aan dat er een grote behoefte is aan geschikte seniorenwoningen.

"Het wonen in een groep sprak ons heel erg aan"

Henk coersen, voorzitter vereniging knarrenhof hoorn

Een van de mensen die na de oplevering in het nieuwe Knarrenhof wil wonen is Henk Coersen. Coersen is ook voorzitter van de vereniging Knarrenhof Hoorn. "We hebben nu ongeveer 50 aanmeldingen binnengekregen van mensen die dit zien zitten", legt hij uit. "In totaal moeten er 28 woningen gebouwd worden. De praktijk leert dat er in de komende tijd mensen zullen afvallen, omdat ze andere plannen maken, maar ook dat er weer andere mensen bij zullen komen. Ik denk dat wij al deze woningen wel kunnen vullen."

Intentieovereenkomst

De gemeente tekende onlangs een intentieovereenkomst voor de bouw van een Knarrenhof op de Dovenetel 78. Er wordt onderzocht of het initiatief haalbaar is, waarna het komende half jaar besteed gaat worden aan de ondersteuning van de gemeente bij het initiatief van stichting Knarrenhof. De provincie Noord-Holland kende eerder een subsidie toe aan de vereniging Hof in Hoorn voor de aanloopkosten van het project. Dit bedroeg 11.000 euro.

"Als gemeente helpen wij stichting Knarrenhof om dit plan te realiseren", vertelt Sylvia Doodeman, woordvoerder van de gemeente Hoorn. "De gemeente gaat haar kennis en expertise inzetten om samen tot een plan te komen. Zo geven we het project een zo groot mogelijke kans van slagen. De stichting gaat dit plan vervolgens zelf verder uitwerken."

Stichting ondersteunt

Sophieke Klaver is sinds 2017 namens de stichting betrokken bij de realisatie van een Knarrenhof in Hoorn, een initiatief dat er niet geweest zou zijn zonder de inwoners. Zij komen met het plan om een Knarrenhof te bouwen in hun dorp of stad. De stichting begeleidt het proces en gaat in samenwerking met de gemeente onderzoek doen naar de financiële haalbaarheid van de projecten, en de wensen van de bewoners en omwonenden zelf.

"De bewoners maken afspraken met elkaar en zijn naast het initiatief betrokken bij de verdere stappen in het proces", legt Klaver uit. "Wij als stichting ondersteunen ze daar in. Binnen onze stichting hebben wij personeel met kennis en verstand van zaken, maar het gaat in eerste instantie eerst om de bewoners zelf en hun wensen, en de voorwaarden die de gemeente en de omwonenden aan het bouwen van zo'n hof stellen."

Betrokken buren

Wat een Knarrenhof bijzonder maakt is het feit dat de bewoners veel meer betrokken zijn bij hun buurt en bij de inwoners van het hof. Zij hebben immers zelf besloten hoe de buurt eruit moet komen te zien en onderhouden naast een gezamenlijke tuin ook een eigen hofhuis.

"De mensen die zich opgeven hebben vaak nagedacht over hoe zij in de toekomst moeten en kunnen wonen", aldus Klaver. "Zij hebben in het verleden misschien ervaren dat hun ouders nog thuis woonden en de mantelzorg niet op orde was, of dat ze geen steun hadden aan hun buren."

"De gemeente zet haar kennis en expertise in om kans van slagen zo groot mogelijk te maken"

sylvia doodeman, woordvoerder gemeente hoorn

De procesregelaar laat weten dat zij veel goede berichten hebben ontvangen uit het eerst gebouwde Knarrenhof in Zwolle. "Daar zijn drie mensen uit de buurt overleden, maar hun partners zeiden tegen ons dat de buurt als een warme deken voelde, doordat ze zoveel steun kregen van hun buren."

"De mensen zijn voordat ze daar komen wonen al betrokken bij het proces, dus zullen ze veel sneller de stap gaan maken om er te wonen", gaat Klaver verder. "Ze vertrekken eerder naar een hof vanwege de buurt, dan dat het met hun eigen wensen te maken heeft."

Voorzitter Henk Coersen van de vereniging Hof in Hoorn deelt deze mening. "Wij hebben ons ingeschreven, omdat we het een mooi initiatief vinden", vertelt hij. "Het is gericht op de wat oudere mensen, dus zeg maar boven de 50 jaar oud. De jaren beginnen te tellen en straks wil je misschien een woning waarin alles zich op de begane grond bevindt."

Ook het wonen in een groep spreekt Coersen aan. Met in het hof een gezamenlijke ruimte, waarin hobby's uitgeoefend kunnen worden, of waarin de buurtbewoners samen dingen kunnen ondernemen. 

"Zonder het initiatief van de bewoners zouden er geen Knarrenhoffen gebouwd kunnen worden"

sophieke klaver, procesregelaar stichting knarrenhof

Bijeenkomst in juli

Voordat de eerste plannen gerealiseerd kunnen worden, moet de financiële haalbaarheid worden onderzocht. Ook wordt gekeken naar welke wensen er zijn voor de mogelijke bewoners en hoe de buurt denkt over het neerzetten van een Knarrenhof in Hoorn. 

Geïnteresseerden kunnen begin volgende maand naar een bijeenkomst voor het Hoornse Knarrenhof. Daar worden alle ideeën, plannen en wensen besproken van degenen die daar komen wonen. Als dat is verzameld, wordt dit ook voorgelegd aan de gemeente en aan omwonenden, zodat zij daar hun eventuele kritiek op kunnen uiten.

De verwachting is dat het eerste plan na de zomer opgesteld kan worden voor de toetsing. Het streven is om in september zicht te hebben op de indeling van de locatie op de Dovenetel en de financiële haalbaarheid van dit plan.

Wanneer er genoeg geïnteresseerden zijn en het initiatiefplan door Stichting Knarrenhof is opgesteld, zal de gemeente dit toetsen op haalbaarheid. Hierna wordt dit nogmaals voorgelegd aan de omgeving van het nieuwe hof in Hoorn. De gemeente verwacht dat dit aan het einde van dit jaar gaat plaatsvinden.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]