Amsterdam

NL
V

Honderden motorrijders in Amsterdam voor uitvaart Etou's Belserang

1 juni 2021, 12.32 uur · Aangepast 1 juni 2021, 21.32 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Er is veel politie op de been voor de uitvaart van voormalig president van motorclub Satudarah Etou's Belserang. Burgemeester Halsema en burgemeester Poppens van Amstelveen hebben de gebieden rondom de uitvaart van Belserang aangewezen als veiligheidsrisicogebieden. De politie mag controleren op het bezit van vuurwerk en optreden tegen motorrijders die Satudarah-logo's op hun kleding dragen. 

AT5/ Stefan Bunschoten

De nabestaanden nemen afscheid op verschillende plekken in Amsterdam en Amstelveen. De uitvaart vindt plaats in Zuidoost, daarna is de begrafenis op Zorgvlied. De stoet is zojuist vertrokken vanaf de Holendrechtstraat in Zuid, waar Belserang woonde. De politie houdt in de gaten of de stoet zich aan de vooraf gestelde voorwaarden houdt. Op dezelfde plek werd gisteravond een eerbetoon gebracht aan Etou's Belserang. Er werd minutenlang zwaar vuurwerk afgestoken. Ook was er harde muziek van een dj te horen vanuit een partytent waar tientallen mensen voor stonden.

De motorrijders hebben een erehaag gevormd op de Hoorneboeg in Zuidoost. Daar zal de dienst plaatsvinden.

Veel motoren in Middenhoven door uitvaart Etou's Belserang - NH Nieuws

Belserang was lid van motorclub Satudarah. De gemeente wijst erop dat de motorclub door de rechter verboden is, waardoor motorrijders geen uitingen mogen dragen van de club. Hiermee willen ze de openbare orde beschermen en voorkomen dat er strafbare feiten gepleegd worden zoals het afsteken van vuurwerk.

"De burgemeesters respecteren de wens van de nabestaanden om de heer Belserang een waardig afscheid te geven. Tegelijk zijn de autoriteiten verantwoordelijk voor een ordelijk verloop van de begrafenis en wordt er ernstig rekening mee gehouden dat de uitvaart mensen aantrekt die de openbare orde verstoren of strafbare feiten plegen", aldus de gemeente gisteravond.

Gister bleek al dat politie, justitie en de gemeente rekening houden met het scenario dat motorrijders in groten getale naar de stad komen om Belserang een laatste eer te bewijzen. Burgemeester Halsema, de hoofdcommissaris van de politie en de hoofdofficier van justitie hebben intensief overleg over de uitvaart gehad.

Belserang overleed vorige week op 46-jarige leeftijd. Belserang liep al langer rond met onder andere suikerziekte. Uiteindelijk is hij overleden aan een hartstilstand.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]