Ga naar Content

Huisartsen weer platgebeld na zoveelste koerswijziging vaccinatiecampagne

Huisartsen worden platgebeld met vragen over de vaccinatiecampagne. Elke nieuwe ontwikkeling rond de vaccins en de prikstrategie zorgt ervoor dat veel patiënten naar de telefoon grijpen en de huisartsen met extra werk zitten. "Er ontstaat veel ruis op de lijn, het is veel gedoe."

Foto:

Om maar een recent voorbeeld te geven: vandaag maakte demissionair minister Hugo de Jonge in een Kamerbrief bekend dat mensen die het AstraZeneca-vaccin via de huisarts zouden krijgen maar dat hebben geweigerd, binnenkort opnieuw worden opgeroepen. Ze krijgen dan een ander vaccin (Pfizer, Moderna of Janssen) en worden niet meer bij de huisarts, maar bij de GGD geprikt.

Daar is de Landsmeerse huisarts Mai Neyens erg blij mee, maar de manier waarop het besluit wereldkundig wordt gemaakt bevalt haar minder. De huisartsen, die eerst nog verantwoordelijk waren voor het prikken met AstraZeneca, hoorden de beslissing ook pas voor het eerst via de media.

Timing

"Dus wanneer en hoe de selectie plaatsvindt weten we niet. We weten nog niets van de uitwerking, terwijl wij als huisartsen gebombardeerd worden met telefoontjes." En ook dit nieuwtje in de vaccinatiestrategie gaat haar en haar collega's extra werk opleveren, verwacht ze. "Het is jammer dat wij niet weten wat we tegen al die mensen moeten zeggen." Ook de timing is wat haar betreft niet perfect. "We zijn nu bijvoorbeeld nog bezig met de tweede prik van AstraZeneca, dan zouden er nu mensen kunnen gaan bellen of ze niet iets anders kunnen krijgen. Dat is natuurlijk niet verstandig."

Mai Neyens, Hans Burggraaff en Jacomien de Jong - Foto: NH Nieuws

Die frustratie staat niet op zichzelf. Eerder was er al veel te doen om dat AstraZeneca-vaccin. Na de ontdekking van vrij zeldzame bijwerkingen, adviseerde de Gezondheidsraad om het vaccin niet meer in te zetten bij mensen onder de zestig. Dat zorgde dan weer voor veel vragen en zorgen van mensen boven de zestig, die nog wel voor dat vaccin werden uitgenodigd.

"Er ontstond veel onrust. Je kunt met een strootje iets openbreken, maar met een smidshamer krijg je het niet meer dicht", omschrijft huisarts Hans Burggraaff uit Weesp de onrust. "Ik kreeg veel mail om op te reageren, dat deed ik dan ook netjes met uitleg. Of iemand het wel zou doen, of even er van af zou zien."

Dan werd er twee weken terug ook vanuit het ministerie van Volksgezondheid gemeld dat de tweede prik van de mensen die wel het AstraZeneca-vaccin bij hun huisarts hebben genomen, vroeger kan worden gezet dan oorspronkelijk was gepland. En dat levert dan ook weer vragen op, zegt Burggraaff. "Dat geeft ook veel onrust, we schuiven het dan maar door, maar het geeft weer veel werk."

"Het levert vooral heel veel telefoon op, maar het hoort er allemaal wel bij"

Hans Burggraaff, huisarts

En dan kwam er een paar weken terug ook het besluit dat mensen die normaal gesproken in aanmerking komen voor de griepprik, ook voorrang kregen op een vaccinatie. Ook toen zat de mailbox van huisarts Burggraaff een stuk voller. "Ik kreeg veel mensen met vragen waarom ze geen medische indicatie hadden, die dachten dat wel te hebben. Er ontstaat veel ruis op de lijn. Maar ik vind het aan de andere kant ook wel goed dat mensen bellen. Iemand die bijvoorbeeld belde die zat te wachten op een niertransplantatie, moet gewoon dat vaccin snel krijgen."

Frustratie

Al die verschillende beslissingen zorgen voor frustratie bij de huisartsen, zegt directeur Jacomien de Jong van de huisartsencoöperatie Amstelland. "Er is veel frustratie in hoe het beleid elke keer wordt omgedraaid. Dat zorgt voor veel onzekerheid. En die onzekerheid levert weer veel vragen op, ook onderling bij de artsen: wat bedoelen ze nou hiermee? Mensen gaan vaak snel met vragen naar hun huisarts, terwijl die artsen niet de middelen hebben om die vragen te beantwoorden. En dat levert hele nare gesprekken op."

Toch proberen de huisartsen de moed erin te houden, zoals de Weesper huisarts Burggraaff. "Het levert vooral heel veel telefoon op, maar het hoort er allemaal wel bij", zegt hij. "We zitten in hetzelfde bootje en we gaan de goede kant op."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.