Ga naar Content

Rector 'op het matje' bij ministerie om niet volledig openen school

Rector Jan-Mattijs Heinemeijer van het Mendelcollege in Haarlem moet zich vanmiddag 'melden' bij het ministerie van onderwijs. Reden is dat hij niet luistert naar de minister die heeft bepaald dat alle middelbare scholen volgende week weer volledig open moeten.

Rector Jan-Mattijs Heijnemeijer van het Mendelcollege in Haarlem - Foto: NH Nieuws

Het Mendelcollege wil doorgaan met een 'hybride onderwijsvorm' waar de middelbare school al wekenlang met succes mee werkt. Alle leerlingen komen daarbij dagelijks naar school. Zij zijn er alleen halve dagen. Om onder meer de rust te bewaren, willen Heinemeijer en zijn staf, in overleg met ouders en leerlingen, dit systeem aanhouden tot de zomervakantie.

Uit een rondgang van NH Nieuws en Haarlem105 bleek vrijdag dat ook Lyceum Sancta Maria in Haarlem en Atheneum College Hageveld in Heemstede zich niet aan de eis van minister Arie Slob houden.

Afgelopen vrijdag hing de onderwijsinspectie al aan de lijn met rector Heinemeijer vanwege de weigerachtige houding. "Dat was een prettig en goed gesprek", aldus Heinemeijer. "Die inspecteur vond dat de beslissing zorgvuldig was genomen en begreep het eigenlijk wel."

Open vizier

Heinemeijer dacht dat daarmee de kous af was. Tot zijn verbazing kreeg de rector zaterdag een mail dat hij zich maandag op het ministerie moest melden. Op social media schreef hij gisteren:

"Met personeel, leerlingen en ouders een weloverwogen besluit genomen. Afgelopen vrijdag de inspectie ‘op bezoek gehad’ en maandag mag ik mij ‘melden’ bij het ministerie van OC&W. Ik hoop dat zelf blijven nadenken over ‘van hogerhand’ opgelegde besluiten op waarde wordt geschat en gerespecteerd zal worden."

Autonoom

Het gesprek op het ministerie is met de directeur Voortgezet Onderwijs en de directeur Inspectie. "Ik ben benieuwd. Ik ga er met open vizier heen en ga er niet vanuit dat er sancties komen. Inmiddels is het toch zichtbaar geworden dat het Mendelcollege echt niet de enige school is in het land die niet volledig opengaat. Ik zal vandaag wel wat horen over in hoeverre wij als bestuurders autonoom zijn."

Heinemeijer weet in ieder geval van een bestuurder van een Amsterdamse school die vandaag ook op het matje moet komen bij het ministerie.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]