Amsterdam

NL
V

Weinig enthousiasme voor toegangstesten: "Je gaat discussies bij de receptie krijgen''

29 mei 2021, 18.00 uur · Aangepast 29 mei 2021, 21.56 uur · Door Redactie

Hoewel het bedoeld was om de zwaarst getroffen sector een steun in de rug te bieden, zitten culturele instellingen en restaurants niet te wachten op de mogelijkheid om een negatief testbewijs van hun klanten te vragen, om zo meer bezoekers te kunnen ontvangen. Dat blijkt uit een rondgang van AT5 en NH Nieuws''Mensen om een testbewijs vragen vind ik moeilijk.''

Flickr/Bas Pijls

Vrijdag maakte het kabinet bekend dat vanaf 5 juni kleine binnenruimtes maximaal 50, en grote zalen maximaal 250 bezoekers mogen ontvangen. Maar als ze toegangstesten vragen, mogen dat er meer zijn: net zoveel als er in hun zaal of zaak passen als iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar zit. Toch lijkt het erop dat niet veel instellingen daarop zitten te wachten.

Discussies

Zo geeft Theater Carré aan dat ze geen gebruik zullen maken van de 'coronatoegangsbewijzen'. Waar normaal gesproken meer dan 1000 personen de theaterzaal in kunnen, nemen zij nu genoegen met maximaal 250 bezoekers, die zich dan dus niet hoeven te laten testen.

Ook één van de eigenaren van café-restaurant De Plantage bij Artis ziet het niet zitten om voor drie weken mensen om een negatief bewijs te vragen. ''Mensen om een test vragen vind ik ook moeilijk om te doen, je gaat discussies bij de receptie krijgen.''

Volgens haar besluiten mensen vaak spontaan om naar een restaurant te gaan. Als ze vervolgens niet naar binnen kunnen, leidt dit alleen maar tot teleurstellingen. Omdat er vanaf 30 juni waarschijnlijk toch verruimingen zullen plaatsvinden, heeft de leiding vandaag besloten dat zij zich voorlopig op de 50 personen gaan richten die zij zowel binnen als buiten mogen ontvangen. 

Bioscopen zijn ook niet enthousiast over de testbewijzen. Zo vermeldt de grootste bioscoopexploitant Pathé op de eigen site dat testen voor toegang niet nodig is. Bioscoopbezoek dient volgens hen namelijk laagdrempelig te blijven. 

NH Nieuws / Martijn van Veen

'Verrast'

De woordvoerder van het Concertgebouw zegt verrast te zijn door de extra optie met testbewijzen. Ook zij twijfelen nog of ze wel van deze mogelijkheid gebruik zullen maken. Waar voor corona bijna 2000 bezoekers de zaal in konden, is het nu kiezen tussen het toelaten van óf 250 bezoekers zonder toegangstesten, óf 425 bezoekers die zich hebben laten testen. 

In april van dit jaar werden in het Concertgebouw nog drie testconcerten gegeven, die bijna helemaal waren uitverkocht. De testbereidheid was toen volgens de woordvoerder hoog omdat er in de samenleving nog weinig mogelijk was. Dankzij de versoepelingen zijn er nu meer evenementen toegankelijk zonder dat mensen zich hoeven te laten testen. Maandag zal de instelling na intern overleg de knoop doorhakken. 

Pas in september

De directeur van de Ziggo Dome laat weten dat er op dit moment tot 6 september geen evenementen zijn gepland. Mochten de aanvragen komen, dan zal met de organisator in kwestie worden bekeken of ze gebruik zullen maken van toegang met testen. Maandag zal de leiding intern overleggen wat de versoepelingen voor de concertzaal precies betekenen.

Voor theater De Kleine Komedie zijn de aangekondigde versoepelingen zelfs geen reden om in juni al open te gaan. Directeur Vivienne Ypma ziet het namelijk niet zitten om nu voor een hele maand het hele apparaat weer op te tuigen voor 134 in plaats van 500 mensen. Dat is financieel niet te doen, meldt ze in Trouw. De kaartverkoop voor de voorstellingen vanaf september gaat wel 7 juni van start.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]