Ga naar Content

Rundveemuseum kijkt weer vooruit na verwoestende brand

Meer dan twintig vrijwilligers staken zaterdagmiddag de handen uit de mouwen voor het rundveemuseum in Aartswoud. "Hartverwarmend om te zien hoeveel mensen ons willen helpen na zo'n zware periode", vertelt voorzitter Elly Deutekom.

210529_RUNDVEEMUSEUM - NH Nieuws

Na een donkere periode, waarin het Rundveemuseum afbrandde, burgemeester GertJan Nijpels overleed aan een hartstilstand op weg naar de brand en Pierre Voswijk, vrijwilliger bij het museum, overleed aan corona, brak in Aartswoud zaterdagmiddag weer voorzichtig de zon door.

Meer dan twintig vrijwilligers waren naar het museum gekomen om te helpen bij op de nationale actie NLdoet. Ze maakten schoon, verfden het pand en legden een nieuw pad aan waar bezoekers in de toekomst overheen kunnen lopen.

Vrijwilligers voor het rundveemuseum - Foto: David van Meggelen

Koeien weer thuis

Aan het dak, dat onherstelbaar werd verwoest door de brand, werd deze middag nog niet gewerkt. In juli zal het in zijn geheel vervangen worden. De tien oud-Hollandse koeien en kalfjes zijn sinds kort wel weer thuis. Zij werden na de brand ondergebracht in een stal in Terdiek en bleven daar tot 8 mei. "Vanwege het koude weer moesten ze daar langer blijven. Nu kunnen ze hier lekker buiten staan", vertelt Deutekom. 

Over twee weken is er voor het eerst sinds de brand weer een activiteit. "We beginnen met buitenactiviteiten. Op 13 juni is de eerste: maaien met historische tractoren", aldus Deutekom. In september moeten de koeien weer naar binnen en hoopt Deutekom dat ze in het museum weer mensen kan ontvangen. "Daar snakken we met z'n allen enorm naar." 

Koeien bij het rundveemuseum in Aartswoud - Foto: David van Meggelen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]