Haarlem

NL
V

Steunbetuiging in Leidsebuurt na vernieling regenboogvlag: "Dit voelt heel fijn"

29 mei 2021, 19.00 uur · Door Paul Tromp

Overal waar je kijkt, zie je de kleuren van de regenboog dit weekend in de Haarlemse Leidsebuurt. Of het nu om vlaggen, posters of stoeptekeningen gaat. Het is een protest van buurtbewoners, als reactie op de vernieling van een regenboogvlag die buiten aan de muur van ontmoetingscentrum het Badhuis hing. De vlag werd zelfs in brand gestoken.

De Leidsebuurt hangt massaal de regenboogvlag uit: "Dit is een tolerante buurt" - NH Nieuws

Op het Leidseplein, waar het Badhuis aan ligt, geven kinderen zaterdag gratis posters en vlaggen weg. Allemaal in de kleuren van de regenboog. Inmiddels hebben zo'n tweehonderd omwonenden een vlag aan de muur hangen, ook de posters gaan hard.  

Een tolerante buurt

Mara van Limbeek, werkzaam bij ontmoetingscentrum het Badhuis, kijkt tevreden om zich heen. "Vorige week is onze vlag in brand gestoken. En daar zijn we allemaal erg van geschrokken. Dit is een hele tolerante buurt, waar iedereen welkom is, en dat willen we graag laten zien." De vlag was eerder ook al doelwit van vandalen. Dat geldt ook voor de regenboogvlag die bij voetbalclub Geel-Wit hangt, even verderop in de buurt.

De vernielde regenboogvlag van het Badhuis - NH Nieuws

Positiviteit uitstralen

Genoeg is genoeg, dachten ze in de buurt. En dus werd de vlaggen- en posteractie op touw gezet, om op een positieve manier te laten zien dat er voor respectloos gedrag geen plaats is op en rond het Leidseplein. "De Leidsebuurt is een buurt waar iedereen kan zijn wie hij of zij wil zijn", vertelt Mara. "Een man zei onlangs dat hij zich nog nooit zo welkom heeft gevoeld in een buurt. Als dat is wat we hier met z'n allen uitstralen, dan is dat geweldig."

Pippi, de dochter van Mara, was vorige week erg verdrietig toen ze de verbrande vlag op het plein zag liggen. Vandaag gaat het een stuk beter met haar, nu ze alle vlaggen en posters in de straten ziet. "De vlag betekent dat het leuk is dat iedereen anders is. En dat het goed is dat meisjes samen verliefd kunnen zijn en dat jongens samen verliefd kunnen zijn."

Regenboogvlaggen in de Leidsebuurt - NH Nieuws / Paul Tromp

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]