Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Dit zijn de versoepelingen per 5 juni, volgens Rutte 'einde van de lockdown'

28 mei 2021, 19.50 uur · Aangepast 28 mei 2021, 20.08 uur · Door Redactie

De coronamaatregelen worden verder versoepeld per 5 juni. Dat maakten demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge vanavond bekend in de persconferentie. Het gaat goed met de besmettingscijfers, zegt Rutte, waardoor de volgende stap eerder genomen kan worden. 

NH Nieuws

Eigenlijk stond de volgende stap van het openingsplan pas gepland voor 9 juni, maar dat wordt 5 juni. In stap 3 van het openingsplan kunnen we weer vier bezoekers thuis ontvangen in plaats van twee, gaan culturele instellingen zoals musea, bioscopen en theaters weer open en wordt er meer mogelijk voor binnensporten. 

Daarnaast mogen restaurants en cafés de deuren weer openen voor maximaal 50 personen, per binnenlocatie of terras. Op die regel gelden drie uitzonderingen, legt Rutte uit. Bij uitvaarten mogen maximaal 100 gasten aanwezig zijn, voor grote zalen vanaf 1000 zitplaatsen geldt een maximum van 250 mensen en vanaf 5 juni geldt geen maximumaantal meer in het geval van toegangstesten. "Dat maakt het voor restaurants of theaters mogelijk om weer volledig vol te zijn", zegt De Jonge.

Rutte noemt zaterdag 5 juni 'feitelijk het einde van de lockdown'.

Bekijk de persconferentie terug in de video hieronder:

Livestream NH Nieuws - NH

Ook wil het kabinet al vanaf 30 juni, sneller dan gepland, Nederland grotendeels van het slot halen. Stap 4 en 5 uit het openingsplan gaan dan in. De groepsgrootte wordt dan acht personen, er mogen meer gasten in restaurants (tot 100 personen) en sportwedstrijden zijn dan weer toegestaan.

Ook mogen er weer grote evenementen worden gehouden met en zonder toegangstesten en mogen discotheken en nachtclubs met toegangstesten onder voorwaarden weer open. Dit alles kan doorgaan met als voorwaarde dat de besmettingen niet oplopen. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.