Ga naar Content

Leden NH Nieuws-panel gaan verschillend om met gezondheid in coronatijd

De meeste deelnemers aan het NH Nieuws-panel corona-gezondheidsonderzoek geven aan meer op hun gezondheid te letten sinds het begin van de coronacrisis. Al doet niet iedereen dat op dezelfde manier, en zien sommigen helemaal geen reden om hun leefstijl aan te passen. We spraken met panelleden Hélène de Bruine, Ron Tuijnman en Bart Drost over hun verhalen. 

NH Nieuws-panellid Hélène de Bruine - Foto: Privéfoto

Hélène de Bruine (45) uit Amsterdam was één van de leden die getroffen werd door corona. "Ik was sinds corona heel strikt met de maatregelen, het was gewoon pech. Ik heb het in december via mijn zoon gekregen, en hij weer via een leraar." Het heeft er flink ingehakt, legt ze uit. Het herstel heeft wel een paar maanden geduurd, en nog steeds heeft ze last van vermoeidheid en kortademigheid. "Ik heb geen idee of dit ooit weggaat."

Twintig kilo afgevallen

Ze was voor haar besmetting al bewust bezig met haar gezondheid. "Ik ben twintig kilo afgevallen door veel te wandelen en ook op m'n eten te letten. Maar zo'n infectie hakt er wel in, mijn conditie is weg, heel frustrerend." Toch gaat het langzaam weer wat beter. "Ik heb weer opgepakt waar ik mee bezig was. Ik moet alleen kijken waar m'n grenzen liggen, maar ik ben geen opgever."

Ze heeft zich ook opgegeven voor wetenschappelijk onderzoek naar Long (langdurige) COVID bij Amsterdam UMC. "Het is een gedragstherapie. Wat er gedaan kan worden aan vermoeidheid. Misschien dat ik zo wat kan bijdragen." Ze stoort zich ook aan, zoals zij het noemt, corona-ontkenners. "Ik word daar moe en verdrietig van. Dit gun je niemand. Ik lees verhalen van mensen die in de eerst golf zijn besmet, en er nog last van hebben. Bovendien zijn er nog steeds veel kwetsbare mensen. Natuurlijk werken niet alle maatregelen, maar de overheid doet ook maar z'n best. Ik hoop ook snel gevaccineerd te worden. Het schijnt dat daardoor ook klachten verdwijnen. Ik hoop dat het bij mij ook helpt."

"Ik was echt levensmoe en dacht: als ik morgen doodga is het prima"

ron tuijnman, NH Nieuws-panellid

Voor Ron Tuijnman (66) uit Huizen valt de coronatijd vooral mentaal heel zwaar. "Ik ben net gepensioneerd en zwaar depressief door alle beperkingen. Mijn vrouw werkt nog, dus het voelt als een eenzame opsluiting." Het is niet voor niks dat hij zijn geestelijke gezondheid een 1 als rapportcijfer geeft. "Ik was op een gegeven moment echt levensmoe. Het enige uitje was nog boodschappen doen. Ik dacht: 'als ik morgen dood ga is het prima'. Alles wat ik leuk vind in het leven mocht niet meer."

Ron somt op waarom het hem zo zwaar viel. "Ik hield veel van mijn werk en dat viel dus weg. Ik ben actief als vrijwilliger bij SV Huizen, dat mocht ook niet meer. Ik bezoek graag theaters, mocht ook niet meer. Ik ga graag uit eten met m'n vrouw, mocht ook niet meer. De sportschool was dicht, ga zo maar door."

Tekst gaat verder onder de foto

NH Nieuws-panellid Ron Tuijnman - Foto: Privéfoto

Wat Ron betreft zijn veel maatregelen overbodig geweest. "Er is nergens aangetoond dat er veel besmettingen door terrasbezoek komen. En ook is al een aantal keren bewezen dat mondkapjes nauwelijks effect hebben. Eigenlijk vind ik alleen de 1,5 meter logisch."

Hoe het nu met hem gaat? "De versoepelingen helpen mij uit het dal." Zo heeft hij net een lang weekend achter de rug. "We hebben lekker gewandeld, konden weer op het terras zitten. En ook de kluswinkels zijn gelukkig weer open."

Lees ook

De eveneens 66-jarige Bart Drost uit Broek op Langedijk zat gezien zijn leeftijd en ook eerdere longproblemen in de risicogroep. Maar zorgen heeft hij zich nooit gemaakt. "Wij hebben vanaf dag één gezegd dat het flauwekul was. Er werd gezegd dat het een virus zou zijn dat gelijk stond aan Ebola. Maar het lijkt vooral op een forse griepepidemie als je naar het aantal doden kijkt. Ik snap dat je beter hoog in kan zetten, maar daarmee is een hele hoop paniek gezaaid."

"Bij dag acht was ik aan het eind van mijn Latijn"

bart drost, NH NIEUWS-PANELLID

Toch raakt hij in februari wel besmet door corona. "Dat was geen verrassing. Mijn vrouw werkt in de gehandicaptenzorg en nam het uiteindelijk mee naar huis." Waar het bij haar bij milde klachten bleef, kreeg Bart het flink te pakken. "Ik had flinke koorts en hoestte heel veel. Bij dag acht was ik echt aan het eind van mijn Latijn. Mijn vrouw is ook homeopaat, en heeft me toen een homeopaticum voorgeschreven. Ze zei: 'als dit niet werkt, bellen we de huisarts'. Daarna ging het steeds een stukje beter. Dat is de mazzel geweest."

Dat hij het nu zelf heeft ervaren, heeft zijn mening over corona niet veranderd. "Het was wel een eigenaardig verschijnsel. Mijn energie was nul. In acht dagen tijd raakte ik acht kilo kwijt en was zo zwak als een vod. Ik begreep daarna wel dat er ook mensen zijn die er dood aan gaan."

Tekst gaat verder onder de foto

NH Nieuws-panellid Bart Drost - Foto: Privéfoto

Toch blijft Bart kritisch op het beleid van de overheid. "Ik begrijp dat ze vreselijk met geknepen billen zaten door een pandemie. Maar dan moet je zorgen dat de zorgcapaciteit op peil is, en dat was niet zo. De zorg is de afgelopen jaren uitgekleed. Het virus is niet het probleem, wel dat we te weinig plekken hebben als mensen behandeld moeten worden."

Hij vindt dat zijn immuunsysteem zich moet kunnen ontwikkelen en laat zich daarom ook niet vaccineren. Ondertussen is hij bijna helemaal volledig hersteld van zijn coronabesmetting. "M'n reuk en smaak zijn nog niet op niveau, maar dat geeft niet. Daar word ik nu bij een andere homeopaat voor behandeld. Ik ben 66, maar kan wel zeggen dat ik weer redelijk op oude niveau ben."

Verantwoording

Onder de 4.872 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen hun gezondheid sinds corona en wat het mogelijk voor invloed heeft gehad op hun leefstijl. In totaal deden 2.066 mensen mee aan het onderzoek. 

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws-panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.