Ga naar Content

NH Nieuws-panel maakt zich niet veel zorgen over gezondheid door corona

Deelnemers aan het NH Nieuws-panel corona-gezondheidsonderzoek hebben sinds de corona-uitbraak niet meer zorgen over zowel hun fysieke als geestelijke gezondheid. Dat blijkt uit een enquête waaraan 2066 leden meededen. 

Foto: Adobe Stock

De helft zegt nauwelijks tot helemaal geen zorgen te hebben. Iets meer dan een derde is redelijk bezorgd en vijftien procent is in hoge tot zeer hoge mate bezorgd. Die laatste groep bestaat vooral uit mensen die tot de risicogroep behoren of die mensen in hun omgeving hebben gehad die flink ziek zijn geweest.

Mensen die zich weinig zorgen maken, geven vooral aan dat dit komt omdat ze zich goed aan de regels houden. Zoals anderhalve meter afstand houden, het dragen van mondkapjes, vaker handen wassen, maar ook minder vaak afspreken met mensen. 81 procent van de ondervraagden heeft sinds maart vorig jaar in zekere mate zijn of haar leven op deze manier aangepast.

Lees ook

Wel gezonder leven

Daarnaast zijn de meeste deelnemers bewuster als het gaat om hun gezondheid. Er wordt vooral veel meer gewandeld. Maar ook gezonder eten en het slikken van vitaminepillen scoren hoog. Toch is er ook een grote groep die helemaal niks anders doet dan voor corona. 

De meeste deelnemers hebben geen corona gehad. Twaalf procent is wel besmet geraakt. Van die groep kregen de meeste mensen flinke koorts (45 procent) of bleef het bij milde klachten (44 procent). Zes procent had helemaal geen klachten, terwijl vier procent in het ziekenhuis belandde en één procent op de intensive care heeft gelegen.

Maar over het algemeen zijn de deelnemers best tevreden over hun gezondheid. Vergeleken met de tijd voor corona geven ze hun fysieke gesteldheid gemiddeld een 7,3. Hetzelfde cijfer krijgt hun geestelijke gezondheid. 

Lees ook

Verantwoording

Onder de 4.872 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen hun gezondheid sinds corona en wat het mogelijk voor invloed heeft gehad op hun leefstijl. In totaal deden 2.066 mensen mee aan het onderzoek. 

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws-panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.