Ga naar Content

Honderden boze kermisexploitanten gaan vrijdag demonstreren in Hilversum

Zeker vierhonderd boze kermisexploitanten gaan vrijdag demonstreren op het Hilversumse Marktplein. Ze vragen aandacht voor de zorgwekkende situatie waar ze naar eigen zeggen sinds de coronacrisis in zitten: ze kunnen al een jaar niet werken, missen al hun inkomsten en krijgen ook nog eens geen coronasteun. "Er moet gewoon wat gebeuren en daarom gaan we kabaal maken", zegt kermisexploitant Frans Stuy namens de kermisexploitanten.

Beelden van afgelopen september tijdens het Gooisch Bierfestival - Foto: NH Nieuws

Het is niet de eerste keer dat de kermisexploitanten met een demonstratie aandacht vragen voor hun situatie. Twee maanden geleden stonden ze al op de Dam en werd er ook op andere plekken gedemonstreerd.

Het protest van komende vrijdag is volgens Stuy misschien wel de belangrijkste. "We staan nu op een moment dat het aantal coronabesmettingen steeds verder afneemt en er weer meer open mag. De terrassen mogen open, zelfs de pretparken en straks ook weer musea. Over kermissen horen we niks en dat maakt ons erg kwaad", vertelt Stuy.

Het steekt de kermisexploitanten dat ze alsmaar niks horen over wanneer ze weer aan de slag mogen. Het lijkt erop dat kermissen vallen onder 'stap 5' van het openingsplan van het kabinet. Deze stap wordt, als de coronacijfers het toelaten, begin juli gezet. Maar of dat helemaal zeker is, is nog maar de vraag. Kermissen worden niet met naam en toenaam genoemd.

En zelfs als ze weer mogen vragen de exploitanten zich af hoe dat er precies uit gaat zien. Mogen de kermissen bijvoorbeeld wel in stads- en dorpscentra of moeten ze verkassen naar grotere afgelegen terreinen? "We hebben totaal geen vooruitzicht", vindt Stuy. "En daarnaast vinden we het erg gek dat bijvoorbeeld de pretparken nu al weer open mogen en wij niet. Daar komen veel meer mensen. Waarom zouden wij dan niet veilig weer aan de slag kunnen? Dat klopt gewoon niet. Wij hebben vorig jaar met een proefkermis bewezen dat we veilig kunnen werken, met anderhalve meters afstand enzovoort. Waarom mogen we dan nog steeds niks en andere dingen waar veel meer mensen komen wel?"

Lees ook

Al jaar thuis

Het coronavirus zorgt ervoor dat de kermisexploitanten al meer dan een jaar thuiszitten zonder dat ze ook maar een cent kunnen verdienden. Daar komt bij dat kermisexploitanten amper aanspraak kunnen maken op coronasteun.  

Het niet kunnen werken en het gebrek aan steun zorgt er volgens Stuy voor dat veel kermisexploitanten in de financiële problemen zitten en in onzekerheid leven. "Vooral de jongeren onder ons. Die hebben net voor soms wel twee miljoen een dure attractie gekocht, met een lening van de bank. Doordat er geen geld binnenkomt, kunnen ze die lening ook niet afbetalen. Straks vindt de bank het genoeg en nemen ze die attractie in beslag. En wat dan?", zegt hij boos.

Gemeente heeft demonstratie goedgekeurd

De gemeente Hilversum laat weten groen licht te hebben gegeven voor de demonstratie van de kermisexploitanten komende vrijdag. De demonstratie duurt van 11.00 tot 13.00 uur. 

Hilversum heeft wel een paar voorwaarden gesteld. Zo mogen de kermisexploitanten onder meer slechts 20 tot 30 voertuigen meenemen naar het Marktplein. Als er meer komen, dan worden deze door de politie het centrum uitgeleid. Daarnaast gelden er enkele coronaregels waar de demonstranten zich aan moeten houden.

Keuze voor Hilversum

De demonstratie van de kermisexploitanten moet er volgens Stuy voor zorgen dat er 'nu eens goed' aandacht komt voor de zorgwekkende situatie van de kermisexploitanten. Dat er gekozen wordt voor Hilversum, heeft volgens Stuy te maken met de media-aandacht. "We hopen op heel veel aandacht van de media en daarom komen we zo dicht mogelijk naar ze toe", vertelt Stuy. 

Aan animo voor de demonstratie is volgens hem geen gebrek. "Er mogen zo'n vierhonderd kermisexploitanten komen en dat aantal gaan we zeker halen. Een aantal nemen ook hun attracties mee, dus het wordt een hele happening. We gaan er een ludiek, maar wel een heel serieus protest van maken."

Het is overigens ook niet voor het eerst dat kermisexploitanten naar Hilversum komen om te demonstreren. Een jaar geleden vroegen ze ook al aandacht voor hun situatie en kwamen ze met tientallen vrachtwagens naar het Mediapark. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]