Ga naar Content

Van akkerbouwer naar watermanager: "Ik was een slaaf van de bank"

Akkerbouwer Klaas Schenk is bijna vijftig en vond dat een goed moment om zijn leven en bedrijf tegen het licht te houden. Een moment van bezinning wat door zijn omgeving al snel tot 'midlife crisis' werd benoemd. Een stoere motorfiets heeft hij niet gekocht, maar het was volgens hem wel het moment om het anders aan te pakken.

Voordat er ook maar één cent verdiend was, moest hij iedere maand 250.000 euro aan de bank betalen aan rente voor de 80 hectare grond die hij als akkerbouwer bewerkte. Het voelde als een 'ratrace' waar hij eigenlijk geen zin meer in had. "Ik was een slaaf van de bank."

Foto: NH / Pak An Doen

Om de race vol te houden was jarenlang het credo 'groter' en 'meer'. Er is uiteindelijk nog maar ruimte voor een paar grote boerenbedrijven die uiterst efficiënt gerund worden, maar daar hoort Klaas Schenk niet meer bij. Hij verkocht een groot deel van zijn grond, loste zijn schulden af en heeft nu nog een klein deel eigen akkerland over.

Behalve dat hij nu meer tijd overhoudt voor zijn gezin en familie, kan hij ook aan de slag met nieuwe innovatieve landbouwmethodes. Volgens Klaas draait het allemaal om water: 'het nieuwe goud' zoals hij dat noemt. Door de klimaatverandering verwacht Klaas dat water steeds belangrijker en kostbaarder wordt. Niets doen is daarom geen optie.

Als rechtgeaarde boer is vrijheid voor Klaas Schenk ontzettend belangrijk. Dus ook voor zijn watergebruik wil hij zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen. De kans dat hij als boer bij extreme droogte, aan het kortste eind trekt, heeft hem doen besluiten om te investeren in een speciale vorm van irrigatie.

Foto: NH / Pak An Doen

Het regenwater dat op het dak van zijn loodsen valt wordt opgevangen in ondergrondse reservoirs. Tijdens de groeiseizoen kan hij dat gebruiken om zijn aardappels en uien voldoende water te geven. Daarom wordt tijdens het poten van de aardappels speciale kunststof slangen in de bodem gelegd die druppelsgewijs de planten van water voorzien.

Het systeem van druppelirrigatie werkt met sensoren in de grond en levert alleen water als het te droog is en het op korte termijn niet gaat regenen. Om dat goed te doen schakelt Klaas ook over van de gebruikelijke 'ruggenteelt' van aardappelen op de minder gangbare 'beddenteelt'. Op deze manier werkt het systeem goed en bovendien kan hij op deze manier meer aardappelplanten kwijt.

Foto: NH / Pak An Doen

Hoewel het aanbrengen en verwijderen van de irrigatieslangen meer tijd kost, verwacht Klaas uiteindelijk meer tijd over te houden. En nu de bank niet meer maandelijks de hand op houdt, denkt Klaas zelf meer geld over te houden. Schenk is niet te beroerd om zijn nek uit te steken en ziet veel collega's die nieuwsgierig zijn naar zijn nieuwe manier van werken.

Klaas Schenk houdt nu tijd over om een boek te lezen en bijvoorbeeld een studie te doen. Want naast akkerbouwer is hij ook actief als bestuurder bij landbouworganisatie LTO. Nog een paar jaar en dan kan zijn zoon met een gezond bedrijf werken aan een gezonde toekomst.

Pak an doen
Noord- Hollanders zijn slim, innovatief en ondernemend. In het tv-programma Pak an doen kijken we hoe de nuchtere Noord- Hollander het aanpakt. We testen niet en spreken geen oordeel uit. We signaleren, kijken naar verscheidenheid en zoeken opmerkelijke initiatieven op. Wat is het geheim van succesvol zijn? En welke tips hebben ervaren ondernemers voor de beginners?

Tips? Stuur een mail naar [email protected]