Ga naar Content

Dorpsraad teleurgesteld over 'lapmiddelen' Tata Steel, en de gedeputeerde snapt dat

Gedeputeerde Jeroen Olthof van leefbaarheid, gezondheid en milieu is voorzichtig optimistisch over de maatregelen die Tata Steel versneld belooft te nemen om de stof- en stankoverlast in de omgeving te verminderen. "Het is een goede stap, maar we zijn nog niet klaar."

Schrootpark Tata Steel - Foto: Dennis Mantz/NH Nieuws

Ook begrijpt de gedeputeerde de zorgen van de Dorpsraad van Wijk aan Zee, die eerder vandaag teleurgesteld reageerde. Hans Dellevoet van de Dorpsraad spreekt van 'lapmiddelen'. 

Tata Steel maakte vandaag bekend versneld maatregelen nemen die moeten leiden tot een 'forse vermindering' van de uitstoot van schadelijke stoffen en stankoverlast. Die moeten in 2023 een afname van 65 procent van de neerslag van stof en 85 procent van de 'geurbelasting' tot gevolg hebben.

Tata wil sneller schoon - NH Nieuws

"Dit zijn concrete getallen, waar we Tata Steel op kunnen aanspreken", reageert Olthof. "Het zou een geweldige bijdrage zijn, dus we volgen de ontwikkelingen met kritische belangstelling. Het lastige is alleen: de maatregelen zijn niet wettelijk afdwingbaar."

De uitstoot van Tata valt namelijk al binnen de gestelde normen. Olthof: "We willen de vergunningen wel aanscherpen. Mensen horen het niet graag, maar daar gaat tijd overheen."

Lees ook

Onrealistische doelen

Over de vermindering van de stankoverlast met 85 procent en een afname van de  stofoverlast met 65 procent, zegt Dellevoet van de Dorpsraad: "Ik vind het heel knap dat ze dat durven te beweren en het ook nog binnen een paar jaar zeggen te realiseren, terwijl het hiervoor niet mogelijk was. Wij denken dat dit totaal onrealistische doelen zijn", zegt hij. "Ze hebben het nooit eerder gekund. Al decennia heeft men ons van alles beloofd. Het is nooit uitgekomen en dus dit ook niet."

Dat de kooksfabriek 2 niet wordt gesloten, betreurt Dellevoet: "Deze fabriek is al 34 jaar over zijn houdbaarheidsdatum heen. Alles wat ze ook nu weer aankondigen, zijn lapmiddelen", zegt hij. Olthof is voorzichtiger, maar zegt de zorgen goed te begrijpen.

Dellevoet wijst op de gezondheidsrisico's. "In Nederland moeten kolencentrales dicht en deze fabriek blijft open, terwijl de gezondheid van de mensen bedreigd wordt. Het is schandalig. We blijven met de fabriek in gesprek, maar focussen echt op sluiting van hoogoven 6 en kooksfabriek 2."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]