Ga naar Content

KLM blijft over Wit-Rusland vliegen, ondanks 'luchtpiraterij' door de president

KLM gaat haar routes van en naar Azië niet aanpassen om het Wit-Russische luchtruim te vermijden. Een woordvoerder laat NH Nieuws weten dat er 'geen veiligheidsrisico's' zijn om over het Oost-Europese land te blijven vliegen. D66 in de Tweede Kamer wil dat Europese luchtvaartmaatschappijen voorlopig om Wit-Rusland vliegen, zolang journalist Roman Protasevitsj in het land vastzit.

Een Boeing 787-9 Dreamliner van KLM op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Protasevitsj werd gisteren gearresteerd nadat de Wit-Russen het Ryanair-toestel waar hij inzat, hadden gedwongen te landen in de hoofdstad Minsk. De Boeing was onderweg van Athene naar Vilnius, maar werd vlak voor de grens van Litouwen boven Wit-Rusland omgeleid naar de luchthaven van Minsk. De omleiding en arrestatie worden internationaal veroordeeld, meldt de NOS.

D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil dat de Wit-Russische luchtvaartmaatschappij Belavia een vliegverbod krijgt om door het Europese luchtruim te vliegen en op grondgebied van een EU-lidstaat landt. Sjoerdsma noemt de actie van president Loekasjenko 'luchtpiraterij'. Tot nu toe is er van een vliegverbod geen sprake: rond 11.00 uur landt er een Embraer 195-E2 van Belavia op Schiphol en KLM blijft over Wit-Rusland vliegen.

Artikel gaat verder onder de tweet

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, maken dagelijks risicoanalyses voor routes en de bestemmingen waarop gevlogen wordt. Zo werd er twee weken geleden besloten om voorlopig niet naar Israël te vliegen, vanwege de raketten die vanuit Gaza werden afgevuurd op doelen in en rondom Tel Aviv, waaronder de luchthaven.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]