Ga naar Content

80.000 euro voor vetplantje op bushokjes, maar wat levert het op?

Een vetplantje dat voor meer biodiversiteit zorgt, fijnstof en regenwater vasthoudt en CO2 opneemt. Het provinciebestuur is akkoord met de investering van 80.000 euro voor het plaatsen van zogeheten sedumplantjes op acht bushokjes tussen Oude Meer en Uithoorn. 

80.000 euro voor bushokjes met vetplantjes op het dak - NH Nieuws

Het idee komt uit de koker van GroenLinks-Statenlid Jesper Gringhuis. Hij laat dan ook weten erg blij te zijn. Ondanks dat de motie van GroenLinks is aangenomen, heeft Johan Dessing van Forum voor Democratie zijn vraagtekens: "Ik vind het heel bijzonder. Ik ben niet tegen natuur, maar 10.000 euro voor duurzaamheidsmaatregelen aan een bushokje vind ik toch een behoorlijke vorm van symboolpolitiek." 

Nico Tillie, hoogleraar aan de TU Delft, legt uit waarom we steeds vaker groene daken gaan zien: "De stad is eigenlijk een groot verhard oppervlak. Dus al het regenwater valt meteen op straat en van de daken de goot in. Dat wil je vertragen. Daarnaast is groen in de stad nog steeds leuk en ook goed voor de gezondheid." De groene daken op de bushokjes zullen volgens hem vooral voor de vergroting van biodiversiteit zijn. 

Ter inspiratie

Jesper Gringhuis van GroenLinks meent dat het effect van het groen op deze bushokjes klein is maar dat het ook ter inspiratie dient voor grotere daken. In Haarlem en Zaandam zijn een jaar geleden al ervaringen opgedaan met verduurzaming van bushokjes.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook