Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Amsterdamse kunstenaars verbeelden leven in de lockdown in kunstproject de Doos

23 mei 2021, 09.00 uur · Door Ron Flens

In Culture Club, het wekelijkse muziek en kunstprogramma van NH, aandacht voor een opmerkelijk kunstproject over de lockdown. In 'De Doos' hebben fotograaf Darren Smith en videomaker Sam van der Plas mensen gefotografeerd en gefilmd in een doos van anderhalve kubieke meter. Van der Plas: "Iedereen probeerde het afgelopen rare jaar op zijn eigen manier te overleven in die lockdown. Dat hebben we proberen te verbeelden en vast te leggen voor later". 

Sam en Darren kwamen op het idee voor De Doos toen ze op en avond in de lockdown uit hun raam naar een flat aan de overkant staarden. "Voor het ene raam zag je iemand alleen zitten en ergens anders liep een hele familie rond. Iedereen was thuis. Een uitzonderlijke situatie. Toen bedachten we dat het leek of mensen in een doos zaten opgesloten en kregen we het idee voor Doos."

Van een knutselende dame in latex tot een trompettist die troost zoekt in de muziek tot boze man die met een klopboor; allemaal zitten ze in 'De Doos'. Een van de mensen die Sam en Darren in de Doos portretteerden is Pedro, een kok. "Pedro kwam met een kookset in ging in de Doos een heerlijke maaltijd bereiden. Dat zegt iets over hoe hij het vermogen heeft zich aan te passen aan de omstandigheden. Iemand anders was juist heel boos in de coronatijd. Je ziet dat hij met een klopboor de wanden van de Doos probeert open te breken. Zo reageerde iedereen anders op de lockdown en in de Doos"

De foto's van Darren Smith hangen op verschillende plekken in Amsterdam en zijn onderdeel van de Stadswandeling. De video is te zien via doos.live.

Haarlemse rapper Insayno

Verder in Culture Club een interview met de Haarlemse rapper Insayno oftewel Darryl Danchelo Osenga. Insayno is woordkunstenaar, kwam een aantal jaren geleden met een album vol strijdbare hiphop en werd ook kampioen battlerappen van de Benelux.

Vorig jaar zou hij stadsdichter van Haarlem worden, maar kwam hij in opspraak door een uitspraak die hij acht jaar eerder gedaan had over de Holocaust. Insayno had gezegd dat de slavernij veel erger was geweest dan de Jodenvervolging. Nu zegt hij dat dat geen handige vergelijking was en dat je leed niet met leed moet vergelijken om je punt te maken. Insayno is nu bezig met een nieuw album dat persoonlijker wordt. Op het album zal hij ook terugblikken op de Stadsdichters affaire. 

In de museumrubriek zien we hoe het Singermuseum in Laren weer publiek kan ontvangen. Niet binnen maar buiten in de beeldentuin. 

Culture club - NH Nieuws

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.