Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Ongeloof in De Pijp na reeks steekpartijen met dodelijk slachtoffer en vier gewonden

22 mei 2021, 02.33 uur · Aangepast 22 mei 2021, 12.28 uur · Door AT5 & NH Nieuws

De gebeurtenissen van afgelopen avond en nacht in de Pijp in Amsterdam hebben veel indruk gemaakt op getuigen en omwonenden. Binnen korte tijd werden vijf mensen afzonderlijk van elkaar door een man neergestoken. Een van hen overleefde het niet en overleed ter plekke.

Rond 23.00 uur gingen de alarmbellen bij de politie af. Er zou iemand zijn neergestoken op de Ferdinand Bolstraat. Dat bleek er uiteindelijk niet een, maar vijf te zijn. Allemaal werden ze afzonderlijk van elkaar toegetakeld met een mes. Voor een van hen, getuigen zeggen dat het om een man zou gaan, kwam hulp te laat.

"Dit verwacht je niet een, twee op een normale drukke horeca-avond", reageert een werknemer van een nabijgelegen horecazaak geschokt. Iemand liep geschokt zijn zaak binnen toen hij of zij het slachtoffer aantrof. "Je verwacht het niet. Het is heel schokkend om zoiets mee te maken. Het zou zomaar iemand geweest kunnen zijn die ik ken. En het is best wel dicht in de buurt gebeurd. Het is een verdrietige situatie, kan ik toegeven."

Eén dader

De politie ging er al snel van uit dat één man verantwoordelijk was. Niet veel later pakten ze een 29-jarige man uit Amstelveen op. Wat zijn motief voor zijn daden is, is nog niet duidelijk. Op dit moment zijn er in ieder geval geen aanwijzingen voor een terroristisch motief, zegt de politie.

Ook de werknemer van de nabijgelegen horecazaak heeft geen idee wat de aanleiding zou kunnen zijn. "We waren binnen. Het moment dat we buiten stonden, was meneer al bewusteloos."

De politie doet uitgebreid onderzoek naar de toedracht, en roept getuigen op om zich te melden. Vier slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht, hoe het nu met hen gaat is niet duidelijk.

Reactie driehoek

De zogeheten driehoek (gemeente, politie en justitie) heeft afgelopen nacht gesproken over de steekpartijen in De Pijp. Zij betuigen hun medeleven aan de nabestaanden van het dodelijk slachtoffer en wensen de gewonden een spoedig herstel. Daarnaast laat de gemeente weten sentimenten en eventuele onrust in De Pijp goed in de gaten te houden.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]