Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Trammelant in kermisland: "Dit plan is de doodsteek voor de traditionele kermissen"

21 mei 2021, 14.00 uur · Door Tom Jurriaans

Het plan om in juni op het parkeerterrein naast het AZ-stadion een tijdelijk pretpark neer te zetten, stuit op fel verzet van kermisexploitanten. Mocht de gemeente en de landelijke overheid groen licht geven, dan komen er op het parkeerterrein tien dagen lang ruim zestig attracties te staan. "Moordende concurrentie en we hebben het al zo zwaar", vertelt exploitant Piet van den Berg. 

René Duursma op de plek waar in juni Pretpark Alkmaar moet verrijzen - NH Nieuws / Tom Jurriaans

Het idee voor het pretpark komt van René Duursma van de Duursma Groep uit Hippolytushoef. Vanwege de coronacrisis is dit volgens hem dé manier om op een veilige manier een kermis te organiseren. "Dit is een heel groot terrein dat ook afgesloten wordt met toegangspoortjes. Er komen looplijnen en er wordt ook een maximum aan het aantal bezoekers gesteld."

Volgens Duursma zijn de mensen ook wel weer toe aan een feestje. "Juist door deze coronacrisis wordt maar weer eens duidelijk hoe zeer de mensen dit missen. Ook voor onze kermisexploitanten is het hard nodig dat we weer iets kunnen organiseren."

Broodroof

Of het pretpark er ook komt, is nog niet duidelijk. Volgens Duursma is de gemeente Alkmaar in ieder geval positief. De landelijke overheid moet nog groen licht geven. "We moeten heel erg improviseren, maar mocht het hier niet op tijd gaan lukken dan is de eerstvolgende halte park van Luna in Heerhugowaard, van 2 tot en met 9 juli."

En dat stuit tegen de borst van kermisexploitanten die traditiegetrouw in het centrum van Alkmaar en Heerhugowaard staan. Volgens exploitant Piet van den Berg, die met zijn familie vijftien attracties bezit, is het broodroof.

"Voor de traditionele kermis is dit de doodsteek. Als wij in Oudorp staan, wordt er rond dezelfde tijd in Heerhugowaard een megakermis neergezet. Dat is hemelsbreed een paar kilometer verderop. Mensen kunnen hun geld maar één keer uitgeven."

Tekst loopt door onder de video

Trammelant in kermisland: "Dit plan is de doodsteek voor de traditionele kermissen" - NH Nieuws

Het is volgens exploitant Van den Berg zeker geen afgunst. "Als ondernemer mag je aan alle kanten je nek uitsteken, maar ga niet moordend te werk. Zoek een locatie op een datum dat wij er niet al staan. Wij proberen de gemeentes te benaderen om uit te leggen dat we bang zijn dat we op deze manier omvallen."

Onrust

Er is inmiddels een petitie gestart om het tijdelijke pretpark in Alkmaar te voorkomen. Karin Blokker, bestuurslid van de Nederlandse Kermisbond, bevestigt dat er veel onrust is onder haar leden. Volgens haar is het neerzetten van een pretpark een slechte ontwikkeling. 

"Als de mensen zien dat er zo'n groot feest wordt georganiseerd  in dezelfde periode, laten ze de kleine kermissen links liggen. Duursma doet het puur voor eigen gewin. Wij willen vechten voor een algemeen belang."

Kermisexploitanten zijn niet blij met de plannen - NH Nieuws / Tom Jurriaans

Initiatiefnemer Duursma snapt de vrees bij de kermisexploitanten, maar denkt dat het vooral de angst voor het onbekende is. "Ik ben ervan overtuigd dat een traditie altijd zal overleven. Kermissen die nu al weinig bezoekers trekken, zullen het wel merken. Je kunt je ook afvragen of het dan sowieso niet tijd is voor iets nieuws. Dit is een totaal ander concept en een prima toevoeging op het huidige aanbod."

Reactie gemeente Alkmaar 

De vergunningaanvraag voor het pretpark is volgens de gemeente Alkmaar buiten behandeling gesteld omdat niet alle stukken op tijd aanwezig waren. Ook is het niet mogelijk om de vergunning te behandelen omdat de landelijke overheid nog geen toestemming geeft voor dit soort evenementen. Op voorhand wordt volgens de gemeente geen enkel evenement afgewezen. 

Ondernemer René Duursma is in bezwaar gegaan tegen het buiten behandeling stellen van de vergunningaanvraag. "Een formaliteit", vertelt hij aan NH Nieuws. "Het is wel een race tegen de klok, maar als het kabinet kermissen weer toestaat, ga ik ervan uit dat we op 18 juni gewoon van start kunnen gaan."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]