Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Gemeente sluit 2020 af met positief resultaat: "Netjes binnen de begroting"

20 mei 2021, 19.30 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

De gemeente Alkmaar heeft 2020 met een positief financieel resultaat afgesloten. De algemene reserve wordt verrijkt met 5,9 miljoen euro. Dat is volgens wethouder Financiën Pieter Dijkman mede te danken aan steun van de landelijke overheid. "We zijn enorm geholpen met de zes miljoen euro, die we het afgelopen jaar ontvingen. Daarmee hebben we veel steunmaatregelen kunnen financieren."

Wethouder Verburggen tekent akkoord voor versnellen woningbouw in de Sperwerstraat - Foto: Gemeente Alkmaar

Tussen alle coronaregels door heeft de gemeente naar eigen zeggen steeds gezocht naar mogelijkheden om Alkmaar zoveel mogelijk 'open' te houden. Maar zonder kaasmarkt, voorstellingen en zonder horeca en winkels, kwamen er tijdens de crisis een stuk minder inkomsten binnen.

Terras- en toeristenbelasting werden het afgelopen jaar dan ook niet geïnd. "De samenleving en de economie zijn door de pandemie ernstig geraakt. Binnen onze mogelijkheden heeft het college zoveel mogelijk hulp geboden aan inwoners en bedrijven."

Lage lasten

Daarbij werd er bij sportscholen met een buitenruimte ook geen precariobelasting (voor gebruik openbare grond) in rekening gebracht. "Zo hebben we de lasten voor burgers en ondernemers laag proberen te houden."

"We hebben behoorlijk wat initiatieven kunnen steunen en er is zelfs nog wat over"

Pieter Dijkman - WETHOUDER FINANCIëN

De gemeenteraad stelde een steunpakket van 10 miljoen euro voor sport en cultuur samen. Ook werd het Stimuleringsfonds, goed voor 1,5 miljoen euro, beschikbaar gesteld. "Dat geld is goed besteed. We hebben behoorlijk wat initiatieven kunnen steunen en er is zelfs nog wat over."

Meer woningen en groen

Ondanks de crisis zijn er ook successen geboekt, zoals op het gebied van wonen. "Het jaar 2020 heeft ons ook veel gebracht", reageert Dijkman. "Bijvoorbeeld de bouwplannen voor Overstad, Kanaaldijk 301 en PEN-dorp. Daarbij is het Kwakelhuis gesloopt en maakt plaats voor nieuwe appartementen. Ook zijn we gestart met het project Versnellen Woningbouw."

Wat betreft duurzaamheid en klimaat noemt de wethouder als voorbeelden onder meer de inkoopactie van 1500 zonnepanelen voor Driehuizen, Ouderpolder en in De Hoef. Maar ook de oprichting van Alkmaar Duurzaam Vastgoed, waarmee gemeentelijke panden worden verduurzaamd. Met de aanleg van drie Tiny Forests en 11.000 vierkante meter aan groen door Stadswerk heeft Alkmaar proberen bij te dragen aan een betere leefomgeving. 

De jaarstukken worden op 28 juni besproken in de gemeenteraad.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]