Ga naar Content

Huisartsentekort dreigt: zorg, zorgverzekeraar en gemeente Amstelveen zoeken oplossing

Op dit moment heeft de gemeente Amstelveen maar liefst vijf huisartsen te weinig om iedereen in zijn of haar eigen wijk naar de dokter te kunnen laten gaan. Sommige praktijken moeten door het tekort al nieuwe patiënten weigeren. Om het probleem aan te pakken en te voorkomen dat dit tekort aanhoudt of nog groter wordt werken de huisartspraktijken vanaf vandaag samen met de gemeente en een zorgverzekeraar.

Groot tekort aan Amstelveense huisartsen dreigt - NH Nieuws

"Mag ik alsjeblieft in je praktijk?" Die vraag moet huisarts Judith Tjin-a-Ton nog iedere dag met 'nee' beantwoorden. De druk op haar is groot, net als voor alle andere huisartsen in Amstelveen. Volgens Judith komt dit door verschillende factoren. "Het ouder worden van patiënten en ook de bevolkingsgroei. En de verschuiving van de zorg, meer ziekenhuiszorg naar de eerste lijn én mensen moeten langer thuis blijven wonen."

Volgens de huisarts ligt het niet aan afnemende interesse bij studenten om huisarts te worden. "Er zijn wel genoeg huisartsen die worden opgeleid voor deze regio, maar er zijn minder huisartsen die praktijkeigenaar willen worden. Dat heeft met verantwoordelijkheden te maken. Je hebt personeel en moet aan heel veel regels voldoen."

Tekst gaat verder onder de foto. 

Foto: NH Nieuws / Jasper Leegwater

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid is onderdeel van 'de driehoek' waarmee wordt gewerkt aan een oplossing. De verzekeraar werkt mee aan de financiële kant, zo vertelt Susanne Rutten, divisiemanager Zorg bij de verzekeraar. "Voor jonge huisartsen en voor begeleiding vanuit bestaande praktijken om een goede praktijk op te zetten."

Nu krijgen ervaren huisartsen die in hun vrije tijd beginnende artsen coachen, die uren niet vergoed. Daardoor is er niet genoeg animo om die hulp te bieden. 

Tekst gaat verder onder de video.

Oplossingen voor genoeg huisartsen in Amstelveen - NH Nieuws

Jacomien de Jong van Huisartsencoöperatie Amstelland is erg enthousiast over de samenwerking tussen de gemeente, huisartsen en Zorg en Zekerheid. "Alle partijen zijn nodig om het op te lossen. Je hebt ruimte nodig, huisartsen die daadwerkelijk een praktijk willen starten. Die moeten vervolgens ook aan personeel komen dat kwaliteit kan leveren. Ze moeten daar de financiële middelen voor krijgen. Er zijn zo veel aspecten."

Bij het verbeteren van het huisartsenaanbod speelt de gemeente dus een cruciale rol. Zeker als het om geschikte ruimte gaat. Wethouder zorg Marijn van Ballegooijen zegt daarover: "Als gemeente gaan we zorgen voor meer bouwlocaties waar die nieuwe huisartsen terecht zullen komen. We gaan ook meer welzijn en maatschappelijke dienstverlening overnemen zodat de huisartsen ontlast worden."

Meerjarenplan

Op lange termijn moet er volgens Jacomien van Huisartsencoöperatie Amstelland nog heel veel gebeuren, om te voorkomen dat het tekort blijft. "Het bouwen van nieuwbouw, het vinden van nieuwe huisartsen. Dat neemt een aantal jaar in beslag."

Of het tekort over tien jaar verdwenen is uit Amstelveen, durft ze niet te zeggen. "Er is een lange weg te gaan en er moeten nog een hoop discussies plaatsvinden. We pakken het op een andere manier aan dan we deden. Hopelijk krijgen we daardoor een beter resultaat."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]