Ga naar Content

Stefanie van der Gragt en Merel van Dongen krijgen Engelse bondscoach

Mark Parsons is de opvolger van Sarina Wiegman als bondscoach van het Nederlands vrouwenvoetbalteam. Momenteel is de Engelsman trainer in de Verenigde Staten bij Portland Thorns. Na de Olympische Spelen neemt hij het stokje over van Wiegman.

Mark Parsons tekent voor twee jaar met de optie voor nog een jaar - Foto: Pro Shots / SIPA USA

Parsons zal de eerste maanden zijn werk bij de vrouwen van Portland Thorns combineren met de bondscoachschap. De 34-jarige Parsons tekent een contract tot en met het WK van 2023. Mochten de Oranje Leeuwinnen zich plaatsen voor de Olympische Spelen van 2024 dan kan hij zijn contract met een jaar verlengen.

Komende zomer doen de Oranjevrouwen, onder wie Stefanie van der Gragt, Merel van Dongen, Inessa Kaagman en Katja Snoeijs, mee aan de Olympische Spelen in Tokio.

"Hij is al acht jaar actief op het allerhoogste niveau en heeft met topspelers en toptalenten gewerkt"

directeur topvoetbal nico-jan hoogma

"We denken dat we met Parsons een hele goede opvolger hebben gevonden voor Sarina", reageert KNVB-directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma bij de NOS. "Hij is op zeer jonge leeftijd trainer geworden en naar Amerika gegaan, waar het vrouwenvoetbal erg groot is. Hij is al acht jaar actief op het allerhoogste niveau en heeft met topspelers en toptalenten gewerkt."

Parsons heeft ook de Amerikaanse nationaliteit en werkte eerder bij Chelsea, DC United en Washington Spirit.

Tekst loopt verder onder de Tweet

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Assistent-trainer

De Nederlandse ex-voetbalster Jessica Torny wordt assistent van Parsons. Zij speelde tijdens haar carrière één seizoen bij Fortuna Wormermeer. Momenteel is ze bondscoach van Oranje onder 16 en Oranje onder 19.

Wiegman is sinds begin 2017 bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. Zij werd die zomer direct Europees kampioen en haalde twee jaar later de WK-finale met het Nederlands elftal. Na de Olympische Spelen gaat ze aan de slag als bondscoach van de Engelse vrouwen.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]