Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Fel debat om bokashi, motie van treurnis tegen wethouder niet gesteund

20 mei 2021, 08.30 uur · Aangepast 20 mei 2021, 08.52 uur · Door Tom van Midden

In een extra raadsvergadering is wethouder Gerard Slegers van Zaanstad flink aangepakt door verschillende partijen. Het ging over de omstreden bokashi-methode: het uitstrooien van een bodemverbeteraar over velden in de gemeente. Hierin bleek veel zwerfvuil te zitten. Slegers kreeg zelfs een motie van treurnis voor zijn kiezen, maar die werd niet gesteund door de rest van de raad.

Frank Peter/Raadsvergadering Zaanstad

Er was bij de partijen, die het zogeheten interpellatiedebat hadden aangevraagd, onvrede over de lange tijd die zat tussen de eerste klachten over bokashi en het daadwerkelijk ingrijpen van de gemeente. Zo schreef NH Nieuws al op 15 april over de klachten van bewoners. Pas op 6 mei stuurde de wethouder een brief waarin hij aankondigde dat de proef per direct werd gestopt. In die tussentijd werden nog op vele velden in de gemeente vervuilde bokashi uitgestrooid. 

Beterschap beloofd

De wethouder verweerde zich en vertelde dat er snel begonnen was met opruimen na de eerste signalen dat er afval in de bokashi zat. Hij zei verschillende zaken nog uit te zoeken en trok op een paar punten het boetekleed aan, maar blijft overtuigd van de bokashi-methode: 'maar dan wel als het honderd procent vrij is van zwerfafval'.

Hij beloofde op verschillende punten beterschap, waarvan de communicatie richting bewoners en de raad de belangrijkste was. Klachten van bewoners moeten sneller worden opgelost, vindt hij. Verder gaat hij een extra informatiebrief sturen, waarin hij in zal gaan hoe de afgelopen tijd is omgegaan met bokashi.

Quote

"Het is nu al twee keer verkeerd gegaan. Hoeveel keer heeft de wethouder nodig om te kijken naar een alternatief?"

raadslid sp zaanstad roland van braam

Voor raadslid Harrie van der Laan van de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) was het verweer van de wethouder niet genoeg. "Ik hoor hem de hele tijd zeggen dat hij dingen moet uitzoeken, 'ik kom er mee terug'. Dit debat staat al een tijdje gepland. Ik moet zeggen dat mijn partij het idee heeft dat de wethouder heel slecht is voorbereid", schamperde hij. "Dit loopt al vanaf april. Ik hoop dat de informatiebrief die u gaat sturen beter in elkaar zit. Dat is wat wij van een wethouder verwachten."

Tik op de vingers

De partijen Democratisch Zaanstad, de lokale SP, Lokaal Zaans en de lokale Partij voor de Dieren dienden tijdens het debat een motie van treurnis in. Dat is een minder zwaar middel dan bijvoorbeeld een motie van afkeuring of een motie van wantrouwen, maar kan wel worden gezien als een flinke tik op de vingers van wethouder Slegers. Het ging om 'de handelswijze, procesgang, gebrek aan regie en lerend vermogen over de bokashi-methode van wethouder Slegers'. De motie werd niet gesteund door de rest van de raad. Wel vonden veel andere partijen dat als er weer met bokashi wordt begonnen het nu echt goed geregeld moet zijn.

Nog niet overtuigd

De raadsleden die het debat hadden aangevraagd zijn lang niet overtuigd dat het een eventuele volgende poging wél goed zou kunnen gaan. "Hij heeft voor de zoveelste keer beterschap beloofd, maar er verandert niets. Het moet anders", zegt Marianne de Boer van Lokaal Zaans tegen NH Nieuws. Roland van Braam van de lokale SP voegt toe: "Het is nu al twee keer verkeerd gegaan. Hoeveel keer heeft de wethouder nodig om te kijken naar een alternatief?"

Naast de motie van treurnis werd ook een motie ingediend om de aansturing van projecten in de openbare ruimte (waaronder bokashi) te verbeteren. Juliëtte Rot viel het op dat veel andere fracties het wel van belang vonden dat het proces zou verbeteren, maar wel tegen de motie stemden. "Dat is wel een signaal dat onze motie van treurnis niet uit de lucht kwam vallen en het debat terecht is geweest."

Wethouder Slegers beloofde zijn informatiebrief in ieder geval voor het zomerreces van 12 juli te sturen naar de raad.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]