Ga naar Content

De toekomst van Noord-Hollandse start-ups: 'Meedoen met de grote jongens'

Voor de eerste keer maken ook start-ups dit jaar kans om een prijs te pakken in Ondernemersverkiezing Noord-Holland (OVNH). In de categorie 'beloften' kiest de jury vanavond een jonge en veelbelovende Noord-Hollandse onderneming. Juist in de coronaperiode is deze categorie extra belangrijk, aldus juryvoorzitter en gedeputeerde Ilse Zaal. 

Foto: Jim Stolze

Hoe belangrijk start-ups zijn, weet Patricia Leek van de Amsterdamse Startup Village als geen ander. NH Nieuws sprak haar over onder meer de overheidsfinanciering voor start-ups en de mogelijkheden van de toekomst.

Heeft de coronacrisis veel invloed op jullie start-ups gehad?  

Patricia Leek: "Momenteel hebben we een bezetting van 70 procent. We zaten eerder bijna altijd vol en hadden ook een wachtlijst. Maar bedrijven moesten vanwege de coronacrisis ineens thuis werken en dus niet op kantoor, zoals bij ons. We werken met flexibele contracten en die werden vaak opgezegd. We merken dat bedrijven zich nu weer aanmelden om zich bij ons te vestigen. Ik hoorde net dat drie nieuwe bedrijven zich weer hebben aangemeld. We hopen dat we in de zomer, in augustus, wel weer vol zijn."

"Met de bedrijven zelf gaat het op zich goed. Van de 35 bedrijven die bij ons zaten, hoorde ik vorig jaar juni van 2 bedrijven dat ze het niet gingen redden. Komt omdat bij ons veel tech- en deeptechbedrijven zitten, daar gaat het nog wel goed mee."

Dus er is hoop? Speelt de overheid hier ook een rol in? 

Patricia Leek: "Zeker. Ook vanuit de overheid worden start-ups gestimuleerd. We zijn zelf natuurlijk gevestigd in Amsterdam. De gemeente wil heel graag een innovatieve stad zijn en is er daarom veel mee bezig. Maar ook buiten Amsterdam komen er steeds meer subsidies bij. Als je naar Nederland kijkt als innovatief land gaat dat best goed. Er komen alleen maar meer initiatieven en subsidies bij. En de scene wordt alleen maar groter."

In welke sector verwacht je de grootste groei qua start-ups? 

Patricia Leek: "Tech- en deeptechbedrijven. Als je als Nederland met de grote jongens wil meedoen, kan je ook niet achterblijven als het gaat om technologie. Grote bedrijven zijn langzamer met innoveren en een start-up is daar veel sneller mee. Een groot bedrijf doet daar soms wel drie jaar over en een start-up kan zich volledig op innovatie richten."

Ondernemersverkiezing Noord-Holland bij NH Nieuws

Vanavond worden tijdens een digitaal evenement de winnaars bekend gemaakt in de verschillende categorieën. Een overzicht van de winnaars is daarna ook online terug te lezen. Een samenvatting van de avond is vanaf vrijdag te bekijken op onze website en app en het tv-kanaal van NH Nieuws. 

NH Nieuws sprak Ilse Zaal, gedeputeerde economie, over o.a. de belangen van beginnende bedrijven voor de provincie.

Waarom is er dit jaar ook een prijs voor beloften? Waarom zijn beginnende bedrijven en start-ups zo belangrijk?

Ilse Zaal: "Dit jaar is de primeur voor ‘De Belofte’. Wij hebben deze prijs in het leven geroepen omdat jonge bedrijven vaak buiten de boot vielen voor de gewone prijzen. Het is een mooie bekroning voor wat zij in korte tijd al hebben neergezet én een aanmoediging om door te gaan. Wij helpen ze daar ook nog mee door ze begeleiding aan te bieden van een ervaren ondernemer. Merijn Everaarts van Dopper gaat de winnaar begeleiden."

"Het MKB is sowieso de motor voor de Noord-Hollandse economie. Dat is al heel lang zo en daar zijn we trots op. Beginnende bedrijven en start-ups spelen een belangrijke rol voor innovaties: bedenken en uitvoeren van oplossingen voor allerlei uitdagingen en vraagstukken."

Is het in dit coronajaar extra belangrijk dat beginnende bedrijven worden gestimuleerd? Zijn jonge bedrijven in Noord-Holland de coronacrisis goed doorgekomen?

Ilse Zaal: "De coronacrisis is nog niet voorbij en natuurlijk zijn er bedrijven die de crisis niet doorstaan hebben. We zien ook dat veel ondernemers ook creatief en slim inspelen op de veranderingen die de crisis met zich mee heeft gebracht. Zij gaan nieuwe diensten en producten aanbieden. Ook daarom is het juist dit jaar zo belangrijk om de jonge ondernemer in de schijnwerpers te zetten tijdens de OVNH."

Moeten jonge bedrijven en startups buiten deze verkiezingen ook meer gestimuleerd en financieel gesteund worden door de overheid? Waarom wel/niet?

Ilse Zaal: "Bedrijven en startups kunnen al heel veel ondersteuning krijgen. De provincie heeft daarvoor bijvoorbeeld het programma GO!NH, het Innovatiefonds NH en PIMNH. Met deze programma’s helpen wij bedrijven bij het vinden van financieringsmogelijkheden of het verder ontwikkelen/ in de markt zetten van hun producten. We zien dat we hiermee heel veel ondernemers echt kunnen ondersteunen."

"De provincie vindt het belangrijk dat duurzame innovaties gerealiseerd worden en dat dat niet kan zonder deze bedrijven. Wij blijven die ondersteuning dus zoveel mogelijk geven. Wij komen dit jaar met Regionale Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Holland (ROM). Deze zal beschikken over twee fondsen, een transitiefonds en een fonds specifiek voor innovatief MKB. De ROM helpt de regio om economische kansen te verzilveren en de gevolgen van de COVID-19 uitbraak te verzachten."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.