Ga naar Content

Zwaar coronajaar voor verkopers daklozenkrant: "Problemen met huur betalen"

Het coronajaar is extra zwaar geweest voor de verkopers van daklozenkranten. Zo heeft stichting Straatjournaal, met zo'n 70 verkopers van de IJmond tot aan Leiden, een verlies geleden van 3.500 euro. Die klap is nog wel op te vangen door de stichting, maar de verkopers moesten ook hun deel van de opbrengst missen. 

Verkoop Straatjournaal trekt weer aan - Foto: NH Nieuws

Op een begroting van 90.000 euro is het verlies van die paar duizend euro over 2020 niet een 'doodsklap', vindt coördinator Antony Vermeer van Stichting Straatjournaal. "Maar het is wel goed als het publiek zich bewust is van de situatie waarin we verkeren, dat we nu elk dubbeltje moeten omdraaien."

Maar de verkopers van het Straatjournaal hebben tijdens de lockdowns amper een dubbeltje gehad om om te draaien. Door de sluiting van de winkels was het stil in de steden. En bij de supermarkten zorgde de coronacrisis ook voor obstakels, zo vertelt verkoper Mohammed in het centrum van Haarlem aan NH Nieuws, die meer dan de helft van zijn inkomsten zag verdampen het afgelopen jaar. 

(tekst gaat door na video)

Verkopers Straatjournaal hebben zwaar jaar achter de rug - NH Nieuws / Geja Sikma

Mohammed hoopt snel weer een goede boterham te kunnen verdienen met het verkopen van het krantje. En dat de verkoop van het boek 'Verfstreken' van Bert Voskuil iets extra's in het laatje brengt. Voskuil is bestuurslid van de stichting en zijn uitgever doneert vijf euro van de aankoopsprijs van 19,50 euro aan de dakloze die het verkoopt. De schrijver vertelde er al over in een programma van mediapartner Haarlem105, dat hier terug te luisteren is. 

Vorig jaar haalde Stichting Straatjournaal al met een donatie-actie ongeveer 10.000  euro op, waarvan cadeaubonnen voor een supermarkt waren gekocht en verdeeld onder de verkopers van de krant. 

Mohammed staat weer zo vaak als hij kan op het kruispunt van de Gedempte Oude Gracht met de Grote Houtstraat. Hij houdt afstand, draagt een mondkapje en heeft nu zelfs een pinautomaat om de betaling zo coronaproof mogelijk te laten doen. En hij houdt rekening met alles. "Misschien moet volgende maand weer alles dicht."

Deel opbrengst verkoop boek Verfstreken van Bert Voskuil voor Straatjournaalverkopers - Foto: NH Nieuws

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]