Ga naar Content

De smaak van brood in Pak An Doen (33)

 

Als kind wilde  Maarten Langeslag bij de onderwaterpolitie. Toen hij ontdekte dat deze bijzondere politiedienst helemaal niet bestond moest hij op zoek naar een nieuwe droom. Na vele omzwervingen heeft hij die gevonden in een bakkerij in Amsterdam West waar de hele dag verse zuurdesem broden worden gebakken

Het broodbakken zat al in zijn gene, want dat had hij vroeger van zijn oma geleerd. Maar pas tijdens een reis in Australië, waar hij kennis maakte met het desembrood, viel het kwartje. Toen werd duidelijk dat Maarten niet voor een kantoorbaan in de wieg was gelegd. Hij wilde iets maken met zijn handen.

Foto: NH / Pak An Doen

Terug in Nederland ging hij aan de slag bij pop-up-restaurant De Kas, waar hij ook broden bakte. Toen er steeds meer restaurants speciaal voor deze broden bij hem aanklopten, groeide het zelfvertrouwen en besloot hij een eigen bakkerij te beginnen. Met crowdfunding en de hulp van veel vrienden is het gelukt en sinds kort ruikt het in de Jan Evertsenstraat de hele dag naar versgebakken brood.

De bakkerij lijkt wel een vriendenclub waar iedereen de baas is maar schoorvoetend geeft Maarten toe dat toch hij iedere maand de salarissen betaalt. Om een bakkerij te beginnen moet je wel over een dosis idealisme beschikken want het is zwaar werk. Maar Maarten heeft het wel zo georganiseerd dat iedereen een fijn leven kan leiden, genoeg vrij kan zijn en dat er 's nachts niet gewerkt hoeft te worden.

Foto: NH / Pak An Doen

Desembroden worden gemaakt van natuurlijke gisten. Deeg dat vandaag gemaakt wordt, heeft volop tijd om te fermenteren en te rijzen, zodat het de volgende dag gebakken kan worden. Volgens Maarten geeft het veel meer smaak en verteerd het beter. Vol trots laat hij de laagjes zien van het croissantdeeg dat Dennis vandaag gemaakt heeft.

Foto: NH / Pak An Doen

De ondernemer geniet zichtbaar als klanten met zijn knapperige broden de winkel verlaten.
"Oke, het is mijn bedrijf, maar het is ook zo groot dat ik het allemaal niet alleen kan". Gelukkig zijn er heel veel mensen die Maarten willen helpen bij het realiseren van deze droom.

Pak an doen
Noord- Hollanders zijn slim, innovatief en ondernemend. In het tv-programma Pak an doen kijken we hoe de nuchtere Noord- Hollander het aanpakt. We testen niet en spreken geen oordeel uit. We signaleren, kijken naar verscheidenheid en zoeken opmerkelijke initiatieven op. Wat is het geheim van succesvol zijn? En welke tips hebben ervaren ondernemers voor de beginners?

Tips? Stuur een mail naar [email protected]