Josephine Nijstad wil met natuurlijke kleurstoffen de modewereld duurzamer maken.
Koffieprut verdwijnt nu nog op grote schaal in de afvalbak maar is volgens haar ook een ideale grondstof om kleding een bruine tint te geven. 'Coffee brown dus!
In het Amsterdamse kleuratelier van Leentje van Hengel lukt het al, maar de kunst is om het straks op grote schaal te maken in een industriële bio-raffinaderij. Afval moet hier de grondstof worden voor natuurlijke kleurstoffen, zoals coffee brown.
"Op labschaal werkt alles perfect, maar wil je echt impact maken dan moet het op grote schaal gebeuren en dat valt niet mee."
Dat het op kleine schaal kan bewijst modeontwerper Bonne Suits, die met de kleurstof inmiddels koffiebruine pakken maakt. Maar Josephine wil dat de hele mode-industrie overstapt op natuurlijke kleurstoffen. "Nu is chemisch kleuren nog veel goedkoper, maar de rekening daarvoor zullen we in de toekomst betalen', zo schetst Josephine de gevolgen voor het milieu.
De meeste kleding wordt in derde wereldlanden gemaakt en het afvalwater met alle chemische stoffen wordt daar volgens de onderneemster gewoon geloosd. Het is daarom de hoogste tijd dat de fashionindustrie overschakelt op natuurlijke kleurstoffen, en Josephine wil dat mogelijk maken.
Een goed recept maken is niet eenvoudig want het eindresultaat moet altijd hetzelfde zijn, niet te veel verkleuren in de was en ook bestand zijn tegen het zonlicht. Daarom wordt er in het atelier verder gewerkt aan het juiste recept en ook een kleine proeffabriek levert nieuwe informatie op.
Koffiedik is een ideale grondstof voor kleurstof want de nederlanders zijn flinke koffiedrinkers waardoor er veel afval en dus grondstof is. Hoewel koffiedik ook gebruikt wordt voor de teelt van champignons blijft er volgens Josephine Nijstad nog meer dan voldoende over voor haar bruine kleurstof.
Vooralsnog wordt alle energie gestoken in het koffieproject. Maar naast koffiedik leveren ook veel planten en groenten, zoals uien- en mangoschillen, prachtige natuurlijke kleuren op. En ook avocadopitten zijn een uitstekende grondstof voor een natuurlijke kleurstof.
Pak an doen
Noord- Hollanders zijn slim, innovatief en ondernemend. In het tv-programma Pak an doen kijken we hoe de nuchtere Noord- Hollander het aanpakt. We testen niet en spreken geen oordeel uit. We signaleren, kijken naar verscheidenheid en zoeken opmerkelijke initiatieven op. Wat is het geheim van succesvol zijn? En welke tips hebben ervaren ondernemers voor de beginners?
Tips? Stuur een mail naar [email protected]