Ga naar Content

Ook Alkmaar verbiedt lachgas

Lachgas gebruiken en verhandelen wordt in Alkmaar verboden. Dat bleek vanavond tijdens de commissievergadering van de gemeente. De raad moet het besluit nog wel bekrachtigen, maar geen enkele partij is tegen een opname van het verbod in de lokale wetgeving. 

Foto ter illustratie - Foto: Adobe Stock

Het is de zoveelste Nederlandse stad die een landelijk verbod niet wil afwachten. In maart meldde NOS dat ongeveer de helft van de gemeenten het verbod al heeft opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In sommige gevallen geldt het verbod in de hele gemeente, in andere gevallen alleen in bepaalde wijken.  

Veel gemeenten ervaren overlast van de drugs waarbij je via een ballon lachgas inhaleert en zo gaat 'spacen' en je licht in je hoofd voelt. Er wordt steeds meer duidelijk over de schadelijkheid van het spul, met name bij jongeren, die de drug de afgelopen jaren steeds vaker gebruikten.

In maart sloegen cardiologen in Het Parool alarm vanwege een toename van hartinfarcten en trombose onder twintigers na overmatig lachgasgebruik. "Het verwoest jonge levens. Het lijkt wachten op de eerste dode."

Litertanks

Tegen NH Radio zei drugsonderzoeker en criminoloog Ton Nabben in november: "Ze komen met hartkloppingen bij de spoedeisende hulp, zitten in verslavingsklinieken of komen bij revalidatieklinieken met een dwarslaesie." Hij deed onderzoek naar het lachgasgebruik onder Amsterdamse jongeren. Ook zijn er verkeersongevallen bekend waarbij lachgas in het spel was.

Lees hier meer

In Alkmaar ontstond er in 2018 ophef omdat er in een feesttent tijdens Alkmaar Ontzet lachgas werd verkocht en gebruikt. Dit was toen nog legaal. Toch besloot de gemeente verkoop en gebruik tijdens bepaalde feestdagen te verbieden. Daarna volgden steeds meer gemeenten. 

NOS meldde in maart dat het landelijke verbod 1 januari van 2021 zou ingaan, maar dat bleek volgens staatssecretaris Paul Blokhuis praktisch onuitvoerbaar. Het ministerie van VWS liet desgevraagd weten dat het ernaar streeft om het verbod zo snel mogelijk in te voeren. "Concreter dan dat kunnen we het op dit moment niet maken", aldus een woordvoerder.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]