Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Samir el Y. veroordeeld tot 9 jaar cel en tbs voor doodschieten Bas van Wijk

18 mei 2021, 12.30 uur · Aangepast 18 mei 2021, 22.39 uur · Door Redactie Amsterdam

Samir el Y. is veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk afgelopen zomer bij de Nieuwe Meer. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. De straf komt niet overeen met de eis van 18 jaar en tbs van het Openbaar Ministerie (OM).

Foto: Bas van Wijk - Politie

Samir el Y. is schuldig bevonden aan doodslag. Volgens het OM is er onvoldoende bewijs voor moord, omdat Samir El Y. niet met een vooropgezet plan naar de Nieuwe Meer zou zijn gekomen. De rechtbank stelt dat El Y. een antisociale persoonlijkheidsstoornis en cannabisverslaving heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. 

Vanwege een vormfout is de gevangenisstraf een stuk lager dan de eis van het OM. Het OM ging in de aanklacht voor 'gekwalificeerde doodslag', terwijl de rechter uitgaat van doodslag. Op de tenlastelegging stond bij het feit 'gekwalificeerde doodslag' geen pleegplaats en tijdstip, waardoor de rechtbank dat feit niet kon behandelen. En alleen kon zeggen of er sprake was van doodslag. 

'Familie erg aangeslagen'

De advocaat van de familie van Bas vindt de uitspraak teleurstellend. "De familie is erg aangeslagen door de uitspraak", aldus advocaat Richard Korver, die de nabestaanden bijstaat. Hij hoopt dat het OM in hoger beroep gaat. De advocaat van El Y. vindt de uitspraak begrijpelijk.

Eerder zei de advocaat van El Y. de eis van het OM te hoog te vinden. Volgens hem deed deze geen recht aan de omstandigheden. El Y. zou in een soort adrenaline-rush hebben gezeten en daarom hebben geschoten. Dat zorgde bij nabestaanden voor frustraties, zij wilden een duidelijk antwoord.

Schietpartij 8 augustus 2020

Op 8 augustus 2020 vond de schietpartij plaats bij het drukke recreatiegebied in Amsterdam. Het slachtoffer, de 24-jarige Bas van Wijk uit Badhoevedorp, werd daarbij neergeschoten en overleed ter plaatse. Van Wijk wilde voorkomen dat een horloge werd gestolen van een van zijn vrienden. Dit bleek een imitatie-Rolex te zijn.

De schutter, de 21-jarige El Y., werd een paar dagen na de dodelijke schietpartij aangehouden in Zandvoort. Hij heeft bekend twee keer op Van Wijk te hebben geschoten, één keer op zijn been en één keer in zijn borst. Hij zou volgens het OM ook in de richting van drie andere personen hebben geschoten die dag. De politie vond op zijn aanwijzen in een verborgen ruimte in de auto van zijn moeder het vuurwapen en de nep-Rolex.

Volgens de rechtbank in Amsterdam is afpersing en bedreiging van de vrienden van Bas van Wijk bewezen. 

Verdachte voelde zich onveilig op straat

Eerder verklaarde El Y. in de rechtbank dat hij zich onveilig voelde op straat en daarom een wapen droeg. Hij vertelde dat er wat onenigheid was tussen beide groepen en zijn neef naar de groep liep om verhaal te halen. 

Het OM veroordeelt hem ook voor handelen in wapens en/of munitie. Op zijn telefoon zijn foto's gevonden van een aantal vuurwapens. El Y. verklaart dat hij twee wapens heeft verkocht (onder de naam 'Theo') en dat het de bedoeling was het wapen waarmee Van Wijk is doodgeschoten ook te verkopen. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]