Start van hoofdcontent

EDAM-VOLENDAM

nl

Reconstructie van fatale Volendamse nacht: "Eva is zaterdag al vermoord"

17 mei 2021, 20.30 uur · Aangepast 18 mei 2021, 18.07 uur · Door Thijs Bentvelzen

"Je moet maar met hem stoppen", zeiden haar ouders tegen Eva Veerman. "Maar toen ze terugging naar huis, heeft hij haar vermoord." De dood van de 28-jarige Volendamse ging zondag als een schokgolf door het dorp. J. - haar 34-jarige vriend- wordt door de politie aangehouden als verdachte. Bronnen binnen de families van Eva én de verdachte zijn het eens dat J. de vrouw om het leven moet hebben gebracht. In een geluidsopname in handen van NH Nieuws vertelt een naast familielid van Eva wat er die fatale nacht zou hebben plaatsgevonden.

Waarschuwing: dit artikel bevat details die als schokkend ervaren kunnen worden.

Vrouw door geweld om het leven gekomen in woning Volendam

Reconstructie gemaakt op basis van interviews met familieleden en geluidsfragmenten in handen van NH Nieuws

'De lafaard'

Eva kwam zaterdagavond thuis van haar werk toen ze J. thuis onder invloed van cocaïne aantrof. "Heb je weer drugs gehad?" 'Twee zakjes', geeft hij toe.

De jonge vrouw ontvlucht het huis en de doorgesnoven J. Ze schuift bij haar ouders aan voor het avondeten en relatieadvies. "Je moet er maar mee stoppen." Een advies dat Eva vaker gehad heeft. "Kort na het eten ging ze naar huis en toen heeft hij haar vermoord."

Eva liet niks meer van haar horen, de familie werd zondag bezorgd wakker. Toen ze ook nog eens haar telefoon niet opnam of op Whatsapp reageerde, namen de zorgen toe. Ze zochten contact met J., maar deze wimpelde de familie steeds af. "Ja, ze slaapt nog. Ik ben ook net wakker. Ze staat nu onder de douche."

Eva's familie vertrouwde het niet en besloot zelf langs te gaan. "Maar alles was op slot, dus ze hebben 112 gebeld." De hulpdiensten forceerden het slot. Binnen treffen ze het lichaam van Eva op de bank.

"Eva was helemaal stijf. Ze moet er al sinds zaterdagnacht hebben gelegen. Toen J. doorhad dat Eva's vader en moeder voor de deur stonden, heeft 'ie zijn polsen doorgesneden. Daarom leeft hij nog. De lafaard."

Het geluidsfragment

De reconstructie komt van de hand van een direct familielid van Eva. Hij wil niet meer reageren op vragen van ons over de geluidsopname die inmiddels als een lopend vuurtje door het dorp verspreid wordt via social media. Familie van J. en Eva bevestigen beide belangrijke delen van het verhaal.

Ook de familie van de verdachte vermoedt dat er drugs in het spel was, zo vertellen ze aan NH Nieuws: "J. is een lieve jongen. Maar we wisten allemaal dat 'ie af en toe te veel snuift.  Hij heeft altijd een (te) ruige rand gehad. Maar dit, dit had niemand zien aankomen."

De familie van de verdachte bevestigt ook zondagochtend contact met Eva's familie te hebben gehad nadat de jonge vrouw haar telefoon niet opneemt. "Het voelde niet goed. Wij hebben ook gezegd: laten we de politie bellen."

Onderzoek en aanhouding

De recherche heeft een onderzoek ingesteld naar het overlijden van de 28-jarige Eva. De politie gaat uit van een misdrijf. In de woning troffen ze niet alleen het levenloze lichaam aan, maar ook een ernstig gewonde J.. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij wordt behandeld aan zijn verwondingen. De man is aangemerkt als verdachte en formeel aangehouden.

Hulpsite

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl. Bellen kan ook, op 0900-0113.